Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Austrálii prudko stúpajú prípady nákazy,spôsobuje to variant omikron

Na snímke žena sa testuje na COVID-19 na austrálskej klinike v Sidney. Foto: TASR/AP

Odborníci uviedli, že túto explóziu prípadov vyvoláva vysoko nákazlivý koronavírusový variant omikron a nedávne uvoľnenie obmedzení v meste Sydney a ďalších oblastiach.

Sydney 31. decembra (TASR) - Nové prípady nákazy koronavírusom v Austrálii v piatok znova prudko stúpli na rekordných vyše 32.000, len niekoľko dní po tom, čo prvýkrát prekročili hranicu 10.000. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Odborníci uviedli, že túto explóziu prípadov vyvoláva vysoko nákazlivý koronavírusový variant omikron a nedávne uvoľnenie obmedzení v meste Sydney a ďalších oblastiach.

Vyše 15.000 nových prípadov infekcie hlásili v Sydney.

Ďalších 5000 prípadov zaznamenali na ďalších miestach v austrálskom štáte Nový Južný Wales a takmer 6000 infikovaných potvrdili v štáte Viktória, kde sa nachádza druhé najväčšie mesto Melbourne.

Aj keď hospitalizácie a úmrtia v tejto vlne stúpajú, zatiaľ nedosiahli porovnateľné hodnoty hlásené v predchádzajúcich vlnách. A mnohé mestá plánujú uskutočniť oslavy príchodu nového roka, teda aj slávny veľkolepý ohňostroj v Sydney na Prístavnom moste a nad budovou Opery.

Úrady očakávajú menšie davy než v rokoch pred pandémiou, keď sa v centre Sydney zišlo až milión oslavujúcich ľudí.

Austrálsky premiér Scott Morrison zostáva optimistom aj napriek stúpajúcim počtom infikovaných a mnohým prírodným katastrofám, ktoré jeho krajina v poslednom období zažila.

"Napriek pandémii, napriek záplavám, požiarom, pretrvávajúcemu suchu v niektorých oblastiach, cyklónom, lockdownom, dokonca záplave myší je dnes Austrália silnejšia než pred rokom. A sme vo väčšom bezpečí," povedal Morrison v silvestrovskom posolstve. "Máme jedno z najnižších percent úmrtí a najvyšších percent zaočkovania na svete," dodal.