Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

V Belgicku dominuje variant delta, očkovať budú aj deti od 12 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za vyšší nárast infekcií môže podľa Sciensana účasť Belgičanov na ME vo futbale, začínajúce sa letné prázdniny spojené s uvoľnením opatrení, nárast počtu vykonaných testov a rozšírenie delty.

Brusel 7. júla (TASR) - Po trojmesačnom poklese nových prípadov ochorenia COVID-19 Belgicko od uplynulého víkendu zaznamenáva opätovný nárast počtu nakazených. Viac ako polovicu nových prípadov predstavuje variant delta a polovicu novonakazených tvoria mladí ľudia, informovala v stredu belgická televízia RTBF.

Podľa Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano, v priebehu tohto týždňa sa počet nových infekcií ustálil na v priemere 300 nových prípadov za deň, čo je najviac od júla 2020.

Epidemiológ Sciensana Steven Van Gucht zároveň upozornil, že variant koronavírusu s označením delta sa v Belgicku stal dominantným variantom: prvý známy variant, alfa, má v súčasnosti na svedomí 47 percent infekcií, zatiaľ čo variant delta spôsobuje 50,2 percent zaznamenaných prípadov nákazy.

Za vyšší nárast infekcií môže podľa Sciensana účasť Belgičanov na ME vo futbale, začínajúce sa letné prázdniny spojené s uvoľnením opatrení, nárast počtu vykonaných testov a najmä rozšírenie variantu delta.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Podobne ako v iných krajinách s vysokou mierou zaočkovanosti, ktoré evidujú opätovný nárast infekcií, aj v Belgicku zatiaľ zaznamenávajú menej úmrtí a hospitalizácií ako v predchádzajúcich vlnách pandémie.

V Belgicku už zaočkovali vyše 64 percent dospelej populácie jednou dávkou vakcíny a približne 37 percent oboma dávkami.

Nárast nových prípadov nákazy je v Belgicku vysoký najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí ešte neboli zaočkovaní alebo dostali iba jednu dávku vakcíny. Počet prípadov vo vekovej kategórii nad 60 rokov, v ktorej sú ľudia už väčšinou zaočkovaní, zatiaľ naďalej klesá.

Belgické úrady v stredu schváli plán očkovania vakcínou proti COVID-19 od spoločnosti Pfizer/BioNTech aj pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. Očkovanie má na dobrovoľnej báze prebiehať od 19. júla, pričom sa vyžaduje súhlas rodičov.