Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V bojnickej nemocnici opäť začnú podávať monoklonálne protilátky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pred indikáciou podania monoklonálnych protilátok musí mať pacient potvrdené ochorenie COVID-19, a to RT-PCR testom.

Bojnice 31. decembra (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach začne opäť s podávaním monoklonálnych protilátok pre pacientov s ochorením COVID-19. Infúzny stacionár spustí v pondelok 3. januára. Informovala o tom na svojej internetovej stránke.

"Infúzny stacionár pre ambulantné podávanie monoklonálnych protilátok Bamlanivimab/Etesevimab bude fungovať každý pracovný deň v čase od 16.00 h do 20.00 h. V prevádzke máme päť monitorovaných lôžok s maximálnou dennou kapacitou 15 pacientov," uviedla nemocnica.

Klinické štúdie preukázali pozitívny účinok podávania kombinácie dvoch monoklonálnych protilátok Bamlanivimab a Etesevimab pri liečbe mierneho až stredne ťažkého pacienta s potvrdeným ochorením COVID-19, pripomenulo zdravotnícke zariadenie. "Pri včasnom podaní tejto liečby je predpoklad, že klinický stav takto liečených pacientov sa stabilizuje, prípadne zlepší, preto mnohí pacienti nebudú vyžadovať hospitalizáciu, čo výrazne zmierni aktuálnu enormnú záťaž nemocníc," ozrejmila nemocnica.

Pred indikáciou podania monoklonálnych protilátok musí mať pacient potvrdené ochorenie COVID-19, a to RT-PCR testom. Následne pacient nahlási pozitivitu svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý na základe údajov o pacientovi zhodnotí, či spĺňa indikácie na podanie monoklonálnych protilátok. Všeobecný lekár zabezpečí pacientovi výmenný lístok, žiadanku na prepravu a dohodne termín podania monoklonálnych protilátok.