Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V červených okresoch treba na hromadných podujatiach rátať s rúškom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kompletne zaočkovaní môžu na bohoslužby chodiť bezlimitne.

Bratislava 9. septembra (TASR) – V okresoch prvého stupňa ohrozenia, čiže v červených okresoch, musia ľudia počítať s povinným respirátorom v interiéri a nosením rúška v exteriéri na hromadných podujatiach pri vzdialenosti do dvoch metrov. Pre vybrané skupiny naďalej platí výnimka z ich nosenia. Ľudia sa v okrese môžu pohybovať bez obmedzení. Vyplýva to z platného COVID automatu.

Hromadné podujatia pre kompletne zaočkovaných sú bez limitu. Pre režim OTP platí na hromadných podujatiach obmedzenie kapacity na maximálne 25 percent. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, v tomto režime platí na hromadnom podujatí maximálne do 150 osôb. Pri základnom režime platí, že na hromadných podujatiach môže byť maximálne desať osôb. Obmedzenia budú platiť podľa príslušného semafora. Pre všetky tri typy hromadných podujatí platí, že organizátor musí mať zoznam účastníkov.

Keďže svadby, kary, oslavy, večierky, ale aj hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania zaradili v COVID automate medzi vysokorizikovú aktivitu, pre kompletne zaočkovaných platí, že v interiéri môže byť maximálne 50 osôb a 80 v exteriéri, respektíve podľa príslušného semafora. Pre režim OTP platí, že v interiéri môže byť maximálne 25 osôb a 40 v exteriéri, respektíve podľa príslušného semafora.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Kompletne zaočkovaní môžu na bohoslužby chodiť bezlimitne. V režime OTP platí, že obsadená môže byť maximálne štvrtina kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, platí maximálne do 150 osôb. Pre bohoslužby v režime základ platí, že na 15 štvorcových metrov môže byť maximálne jedna osoba. Vo všetkých troch režimoch taktiež platí povinnosť mať zoznam účastníkov.

Návštevy v nemocniciach, prípadne vo väzniciach, sú v červených okresoch pre kompletne zaočkovaných či v režime OTP povolené po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa. Pre kompletne zaočkovaných športovcov platí limit na športových súťažiach bez obmedzení. V režime OTP môže byť maximálne 75 športovcov v interiéri a 150 v exteriéri. Pre základný režim sú súťaže zakázané.

Pre základný režim v červených okresoch platí napríklad aj zákaz pre fitnes, plavárne, wellness, akvapark či kúpele, ak nevyplývajú zo zdravotnej indikácie.

Okres Rožňava je zaradený v prvom stupni ohrozenia už od štvrtka. Od pondelka (13. 9.) bude podľa COVID automatu v prvom stupni ohrozenia ďalších deväť okresov.