Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

V Česku pribudlo 107 nakazených, reprodukčné číslo je nižšie ako jeden

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najmenej sa epidémia šíri v Královohradeckom, Pardubickom a Zlínskom kraji s týždennou incidenciou zhruba šesť.

Praha 23. augusta (TASR) - Českí hygienici v nedeľu vykonali viac ako 57.000 testov na koronavírus, pozitívnych bolo 107 z nich. To je o 31 prípadov viac ako predchádzajúcu nedeľu.

Reprodukčné číslo (R) je už druhý deň za sebou pod hranicou jednej. Sedemdňová incidencia sa stále pohybuje okolo 12 prípadov na 100.000 obyvateľov, vyplýva z údajov českého ministerstva zdravotníctva, informoval v pondelok webový portál iDNES.cz.

S koronavírusovým ochorením COVID-19 bolo v nedeľu v českých nemocniciach 52 ľudí, v ťažkom stave je aktuálne osem pacientov. Reprodukčné číslo malo v nedeľu hodnotu 0,96. Ak je číslo R pod touto hranicou, šírenie epidémie sa spomaľuje.

Takzvané incidenčné číslo, ktoré udáva týždenný počet novo nakazených v prepočte na 100.000 obyvateľov, sa tretí deň za sebou drží pod hodnotou 12. Najvyššie je dlhodobo v Prahe - v súčasnosti 28 nakazených na 100.000 ľudí za sedem dní.

Najmenej sa epidémia šíri v Královohradeckom, Pardubickom a Zlínskom kraji s týždennou incidenciou zhruba šesť.

Zdravotníci v Česku v nedeľu podali podľa predbežných údajov celkovo 12.786 očkovacích dávok proti covidu. Od začiatku vakcinácie vlani v decembri ľudia dostali už viac než 11,2 milióna dávok, dokončené očkovanie má vyše 5,5 milióna ľudí.

U väčšiny v Česku používaných vakcín sú na dokončenie očkovania potrebné dve dávky.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AFP - Marco De Swart


Od začiatku vlaňajšieho marca, keď sa v Česku objavili prvé prípady nákazy, bolo v krajine potvrdených takmer 1,68 milióna prípadov infekcie, pričom na covid zomrelo 30.385 ľudí. Úmrtí za uplynulý týždeň pribudlo deväť; posledné v piatok.

Česko od pondelka začína uznávať doklady o očkovaní proti covidu aj u časti ľudí z krajín mimo Európskej únie. U daných ľudí však musí byť vakcína, ktorou sú zaočkovaní, schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA) alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) pre núdzové použitie.

Zmena v uznávaní očkovacích certifikátov sa podľa českého ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha bude týkať napríklad Britov, ktorí sú často očkovaní vakcínou AstraZeneca vyrábanou v Indii. Doteraz pre nich platilo, že sa v Česku musia štandardne testovať.

Obyvatelia krajín EÚ môžu od začiatku júla využívať jednotné covidové certifikáty pre preukazovanie bezinfekčnosti napríklad pri cestovaní za hranice alebo pri vstupe na hromadné akcie.

Bezplatné osvedčenie o očkovaní, negatívnom teste či prekonanej chorobe začali v júli vydávať a uznávať nielen všetky krajiny EÚ, ale aj Nórsko, Island a Lichtenštajnsko.