Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

V Česku pribudlo najmenej nakazených od konca októbra

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Už skoro tri týždne klesá aj sedemdňová incidencia, ukazovateľ počtu nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za uplynulý týždeň.

Praha 28. decembra (TASR) – V Českej republike pribudlo v pondelok 6850 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o pätinu menej než pred týždňom a najmenej za pracovný deň od konca októbra. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva z utorkového rána, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Pripomenul však, že počet testovaných bol po vianočných sviatkoch naďalej nízky – o dve pätiny nižší než v pondelok minulého týždňa.

Tempo šírenia koronavírusu sa v ČR spomaľuje približne od konca novembra. Denné prírastky sa vtedy vyšplhali na takmer 28.000 prípadov, čo bol vôbec najvyšší nárast od začiatku pandémie.

Už skoro tri týždne klesá aj sedemdňová incidencia, ukazovateľ počtu nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov za uplynulý týždeň. K utorku sa jeho hodnota oproti pondelku znížila z 379 na 363.

Počet pacientov hospitalizovaných s covidom po poklese z posledných dní mierne stúpol. V českých nemocniciach je aktuálne 3505 infikovaných, čo je však o tretinu menej než pred týždňom. Z nich 687 je vo vážnom stave.

V Česku o polnoci zo soboty na nedeľu skončil núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila 26. novembra pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu. Reštaurácie, bary, diskotéky, kasína a obdobné prevádzky už nemusia zatvárať o 22.00 h. Prestal tiež platiť zákaz konzumácie alkoholu na verejnosti.

V ČR dosiaľ laboratóriá potvrdili 2,46 milióna prípadov nákazy koronavírusom. V súvislosti s covidom v krajine počas pandémie zomrelo 35.911 ľudí.

Očkovanie proti covidu sa v Česku začalo pred rokom, 27. decembra 2020. Odvtedy v krajine podali celkovo 15,3 milióna dávok vakcín. Plne zaočkovaných je viac ako 6,6 milióna obyvateľov.