Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Laboratórium v Brne hlási 16 prípadov omikronu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Českej republike klesá počet pacientov vo vážnom stave. Za uplynulých sedem dní sa znížil z 993 na 821.

Praha 22. decembra (TASR) - V Česku pribudlo za utorok 11.825 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je takmer o 4900 menej než pred týždňom. V jednom brnianskom laboratóriu detegovali 16 pozitívnych vzoriek variantu omikron. Informoval o tom v stredu ráno spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva.

Koronavírusová epidémia sa v Česku naďalej spomaľuje. V medzitýždennom porovnaní klesol počet nakazených i hospitalizovaných.

V českých nemocniciach je v súčasnosti hospitalizovaných s covidom 4678 pacientov, pred týždňom ich bolo 6100. Klesá aj počet pacientov vo vážnom stave. Za uplynulých sedem dní sa znížil z 993 na 821.

Dlhodobo sa znižuje aj incidencia, ktorá je na úrovni 563. V predošlý deň bola táto hodnota na úrovni 608. Reprodukčné číslo, ktoré ukazuje mieru šírenia koronavírusu, sa znížilo oproti utorku o stotinu, na 0,80.

Napriek tomu, že v Česku epidémia počas posledných troch týždňoch spomaľuje, v krajine panujú obavy zo šírenia variantu omikron. Ten v stredu ráno potvrdilo brnianske laboratórium Elisabeth Pharmacon v 16 vzorkách odobraných v nedeľu.

Fakultná nemocnica Brno doteraz zistila v Juhomoravskom kraji 17 pozitívnych prípadov variantu omikron. Ako pripomína iDNES.cz, sekvenovanie vzoriek na potvrdenie koronavírusového variantu môžu vykonávať nemocnice i laboratóriá.

Od začiatku pandémie potvrdili v ČR vyše 2,4 milióna prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, pričom infekcii tam podľahlo celkovo 35.494 ľudí. Do 15. decembra zomieralo v ČR s covidom denne viac než 100 ľudí, avšak v posledných dňoch sa počty týchto úmrtí pohybujú v desiatkach za deň, približuje iDNES.cz.

Česká vláda má v stredu oznámiť, aké protipandemické opatrenia budú platiť po skončení núdzového stavu 25. decembra.