Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Číne pred ZOH 2022 pribúdajú prípady nového variantu omikron

Zamestnanci sa zúčastňujú nácviku slávnostného odovzdávania medailí na zimné olympijské hry 3. januára 2022 v Pekingu. V poradí XXIV. zimné olympijské hry sa v Pekingu uskutočnia od 4. do 20. februára 2022. Foto: TASR/AP

V prístavnom meste Tchien-ťin, ktoré susedí s dejiskom hier, vzrástol v stredu počet nových prípadov ochorenia týmto variantom na 137.

Peking 12. januára (TASR) - Tri týždne pred štartom zimných olympijských hier v Pekingu pribúdajú v hostiteľskej krajine prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron.

V prístavnom meste Tchien-ťin, ktoré susedí s dejiskom hier, vzrástol v stredu počet nových prípadov ochorenia týmto variantom na 137. V štrnásťmiliónovej metropole preto úrady nariadili už druhé masové testovanie, pri ktorom otestujú všetkých obyvateľov. Zároveň zatvorili školy a univerzity.

Tchien-ťin potvrdil v nedeľu prvé prípady komunitného prenosu variantu omikron v krajine. Metropola severovýchodnej Číny Ta-lien v stredu informovala o dvoch prípadoch u študentov, ktorí predtým boli v Tchien-ťine. Z mesta sa rozšíril omikron aj do provincie Che-nan a úrady očakávajú ďalšie prípady, informovala agentúra dpa.

Zimné olympijské hry odštartujú 4. februára a budú sa konať za prísnych protipandemických opatrení. Účastníci olympiády by nemali prísť vôbec do styku s miestnym obyvateľstvom, pred príchodom do Číny i priamo počas športového sviatku ich čaká každodenné testovanie.