Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Číne prestanú zverejňovať každodenné údaje o covide

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Po nedávnom zrušení stratégie nulového výskytu covidu v mestách v celej Číne prudko stúpol počet infikovaných, nemocnice sú plné pacientov a nastal nedostatok liekov.

Peking 25. decembra (TASR) – Čínske úrady už nebudú každý deň zverejňovať údaje o počte nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a úmrtiach na ochorenie COVID-19. Bez bližšieho vysvetlenia to v nedeľu oznámila Národná zdravotnícka komisia (NHC), ktorá spomínané údaje publikovala od začiatku roka 2020. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb zverejní informácie o epidémii na referenčné a výskumné účely," uviedla NHC bez toho, aby špecifikovala typ alebo frekvenciu zverejňovania údajov.

Po nedávnom zrušení stratégie nulového výskytu covidu v mestách v celej Číne prudko stúpol počet infikovaných, nemocnice sú plné pacientov a nastal nedostatok liekov.

Zmena politiky v tejto oblasti zároveň prakticky znemožnila sledovanie množstva prípadov, k čomu prispelo aj nové definovanie úmrtia na covid, v dôsledku čoho sa dramaticky znížil počet oficiálne vykázaných obetí — od zrušenia obmedzení bolo hlásených iba šesť úmrtí na COVID-19. Medzi obete tohto ochorenia sa po novom počítajú iba ľudia, ktorí zomreli priamo na respiračné zlyhanie súvisiace s covidom.

Na mikroblogovacej sieti Weibo sa podľa AFP objavili ironické príspevky komentujúce rozhodnutie NHC. "Konečne sa zobudili a uvedomili si, že už nemôžu klamať ľudí," napísal jeden z používateľov. Ďalší uviedol: "Toto bol najlepší a najväčší úrad, ktorý vyrábal falošné štatistiky."