Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Číne sa šíri omikron, nemocnice vyhradzujú lôžka pre pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čínske štátne orgány začali v krajine budovať nové provizórne nemocnice.

Peking 16. marca (TASR) - Čína začala vyhradzovať viac nemocničných lôžok pre pacientov s ochorením COVID-19 po tom, čo v stredu za predchádzajúci deň oznámili 3290 nových prípadov nákazy variantom omikron vrátane 11 závažných. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Vysokonákazlivý variant omikron predstavuje pre čínsku stratégiu nulovej tolerancie covidu zatiaľ najnáročnejšiu výzvu. Krajina, z ktorej sa koronavírus na konci roka 2019 rozšíril, už viac ako rok neohlásila žiadne úmrtie na COVID-19. V rámci prísnych covidových protokolov boli všetci pacienti – vrátane asymptomatických – posielaní do špecializovaných nemocníc.

Minulotýždňový nárast prípadov, v dôsledku ktorého muselo 17,5 milióna obyvateľov mesta Šen-čen zostať v karanténe a v Šanghaji a ďalších mestách boli zavedené sprísnené opatrenia, však vzbudil obavy z nedostatku voľných nemocničných lôžok.

Čínska národná zdravotnícka komisia najnovšie oznámila, že pacienti s miernym priebehom ochorenia sa môžu izolovať v štátnych karanténnych zariadeniach, aby tak zmiernili tlak na nemocnice. Dodala, že pacienti infikovaní variantom omikron si väčšinou nevyžadujú špeciálnu liečbu.

Čínske štátne orgány – aj vzhľadom na februárovú situáciu v Hongkongu, keď pacienti museli čakať na voľnú posteľ na prenosných lôžkach pred nemocnicami – začali v krajine budovať nové provizórne nemocnice.

V dôsledku nárastu počtu nových prípadov nákazy sa ocitli v lockdowne v rôznych oblastiach krajiny desiatky miliónov ľudí. Pred odberovými miestami vznikajú dlhé rady a v prístavoch zaviedli prísnejšie kontroly, čo môže spôsobiť problémy v obchodnom reťazci.