Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

V čínskom meste Si-an hromadne testujú ľudí, dôvodom je šírenie covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mesto tiež zatvorilo školy, zrušilo hromadné podujatia organizované vo vnútorných priestoroch a zároveň vyzvalo obyvateľov, aby sa vyhýbali chodeniu von.

Peking 21. decembra (TASR) - Stredočínske mesto Si-an začalo v utorok hromadne testovať na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 milióny svojich obyvateľov. Dôvodom sú obavy zo šírenia nákazy počas obdobia zvýšenej mobility a cestovania pred februárovými zimnými olympijskými hrami v Pekingu a čínskym Novým rokom. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 13-miliónové historické mesto Si-an v provincii Šen-si zaznamenalo podľa miestnych zdravotníckych úradov v utorok 42 nových prípadov nákazy covidom, čím sa tam celkový počet infikovaných evidovaný od 9. decembra zvýšil na 91. Mesto tiež zatvorilo školy, zrušilo hromadné podujatia organizované vo vnútorných priestoroch a zároveň vyzvalo obyvateľov, aby sa vyhýbali chodeniu von a zhromažďovaniu sa vo veľkých skupinách.

Múzeum, v ktorom sa nachádza svetoznáma Terakotová armáda – 2000-ročné mauzóleum prvého čínskeho cisára – v on-line vyhlásení uviedlo, že je od nedele zatvorené "pre potreby vykonávania prác na zabezpečenie prevencie pred epidémiou". Dátum znovuotvorenia pritom neuviedlo.
Na snímke zdravotník oblečený v ochrannom plášti dezinfikuje chodby v čínskom hoteli, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

V Číne, v ktorej zaznamenali prvé prípady koronavírusu v meste Wu-chan na konci roka 2019, sa vďaka zavedeniu prísnych pohraničných kontrol, cielených lockdownov, karanténnych opatrení a stratégii nulovej tolerancie covidu podarilo obmedziť šírenie nákazy na minimum. Druhá najväčšia ekonomika sveta však v súčasnosti bojuje s výskytom nových lokálnych ohnísk nákazy vo viacerých mestách vrátane najvýznamnejších ekonomických a obchodných centier.

Ako pripomína AFP, v meste Si-an okrem koronavírusu registrujúod začiatku tohtoročnej zimy aj niekoľko prípadov potenciálne smrteľnej hemoragickej horúčky. Miestne úrady vyzvali občanov, aby v súvislosti s touto chorobou prenášanou hlodavcami zachovali pokoj. Podľa nich je výskyt tejto nákazy v celej severnej Číne bežný a dá sa jej ľahko predísť vďaka očkovaniu.