Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V ČR pribudlo 7235 prípadov covidu a začali platiť nové opatrenia

Zdravotník v ochrannom obleku v Prahe, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Oproti minulému týždňu však stúplo tzv. incidenčné číslo - počet nakazených za 100.000 obyvateľov - zo 438 na 678.

Praha 17. januára (TASR) - V Česku odhalili za uplynulých 24 hodín 7235 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 4473 viac než v rovnaký deň pred týždňom. Zároveň začali v ČR platiť nové opatrenia upravujúce karanténne pravidlá a testovanie v práci.

V uplynulom týždni klesol počet hospitalizovaných s covidom o 724 na 1505. Z nich je vo vážnom stave 273 osôb, čo predstavuje medzitýždňový pokles o 147. Za nedeľu zomrelo s touto pľúcnou chorobou podľa predbežných údajov 12 ľudí, za sobotu celkovo 16 a za piatok 25.

Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje z webu českého ministerstva zdravotníctva.

Oproti minulému týždňu však stúplo tzv. incidenčné číslo - počet nakazených za 100.000 obyvateľov - zo 438 na 678.

Ako pripomína server iDNES.cz, od pondelka sa mení predpísaný postup po tzv. rizikovom kontakte s osobou nakazenou koronavírusom SARS-CoV-2 - po novom musia ísť do karantény aj ľudia, ktorí absolvovali proticovidové očkovanie. Rizikový kontakt znamená, že sa zdravý človek stretol s nakazeným, pričom od seba boli menej ako 1,5 metra a jeden z nich nemal prekryté horné dýchacie cesty rúškom alebo respirátorom, približuje český časopis Reflex.

Od pondelka sa zároveň musia všetci zamestnanci vrátane živnostníkov a konateľov firiem dvakrát týždenne otestovať antigénovými samotestami na COVID-19. Druhý test je potrebné vykonať najskôr tretí deň po prvom. Pokiaľ zamestnancovi vyjde pozitívny výsledok, musí opustiť pracovisko a nastúpiť do päťdňovej karantény, ktorú je možné ukončiť negatívnym PCR testom.

Pre zdravotníkov a pracovníkov sociálnych služieb však od pondelka platia iné pravidlá - raz týždenne musia podstúpiť profesionálne vykonaný antigénový test. Tomuto vyšetreniu sa však môžu vyhnúť ak sú zaočkovaní proti covidu alebo sa preukážu negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín, vyplýva z informácií českej vlády.