Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Indii aplikovali obyvateľom už miliardu dávok vakcín proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V krajine tiež zrušili množstvo pandemických opatrení a život miestnych obyvateľov sa vrátil viac menej do normálu.

Naí Dillí 21. októbra (TASR) – V Indii podali obyvateľom už jednu miliardu vakcín domácej výroby proti koronavírusu. Tento míľnik dosiahla krajina pol roka po tom, ako tam zaznamenali rapídny nárast počtu prípadov nákazy, ktorý viedol takmer ku kolapsu zdravotného systému, informovala agentúra AFP.

„Gratulujem, India! Toto je výsledok vizionárskych vodcovských schopností premiéra (Naréndru) Módího," napísal na Twitteri indický minister zdravotníctva Mansuch Mándavijá.

India spustila svoju očkovaciu kampaň v januári tohto roka. Po pomalom štarte teraz v krajine denne aplikujú až osem miliónov dávok vakcíny.

Viac dávok vakcín proti koronavírusu ako India aplikovala pritom svojim obyvateľom iba Čína, a to 2,3 miliardy.

Podľa indickej vlády dostali už takmer tri štvrtiny indickej dospelej populácie aspoň prvú dávku vakcíny a plne zaočkovaných je 30 percent obyvateľov krajiny, v ktorej žije približne 1,3 miliardy ľudí.

V Indii však stále ostávajú nezaočkované stovky miliónov ľudí. Až 40 percent obyvateľov subkontinentu totiž tvoria osoby mladšie než 18 rokov, ktorým doteraz nedali ani len prvú dávku protikoronavírusovej vakcíny.

Indické médiá však minulý týždeň informovali, že indický regulačný úrad odporučil použitie domácej vakcíny Covaxin, ktorá je jednou zo siedmych vakcín schválených v Indii, na očkovanie osôb mladších ako 18 rokov.

Indická vláda údajne plánuje dosiahnutie tohto míľnika osláviť poďakovaním indického premiéra Naréndru Módího zdravotníckym pracovníkom, ako aj rozsvietením pamätníkov v národných farbách, píše AFP.

Podľa oficiálnych štatistík zaznamenali v Indii od začiatku pandémie niečo vyše 34 miliónov prípadov nákazy a približne 452.000 úmrtí. Avšak predpokladá sa, že skutočný počet obetí aj prípadov je oveľa vyšší.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Denný prírastok nových prípadov nákazy v poslednom čase prudko klesol a v Indii v súčasnosti denne zaznamenajú niečo menej než 20.000 nových infekcií. V Bombaji dokonca prednedávnom nezaznamenali behom jedného dňa ani jedno úmrtie v súvislosti s covidom. Stalo sa tak vôbec prvýkrát od začiatku pandémie.

V krajine tiež zrušili množstvo pandemických opatrení a život miestnych obyvateľov sa vrátil viac menej do normálu.