Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

V kežmarskej nemocnici sa pandemická situácia výrazne zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň podali záujemcom o očkovanie v Kežmarku 924 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19.

Kežmarok 18. januára (TASR) - Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku sa v súčasnosti stará o piatich pacientov s novým koronavírusom. Situácia sa tam počas minulého týždňa výrazne zlepšila a prijali len jedného pacienta na špeciálne covidové oddelenie. „Niekoľko príjmov nám však pribudlo v pondelok (17. 1.), a tak ich máme dohromady päť, čo je však stále o sedem menej ako minulý pondelok,“ uviedla námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Lýdia Wikarská.

Z celkového počtu 35 reprofilizovaných lôžok sú dvaja pacienti na kyslíkovom lôžku na internom oddelení a dve pacientky na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Posledný pacient je na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie. „Z radov našich kolegov sú pozitívni už len traja a nikto nie je v karanténe,“ dodala Wikarská. Zlepšenie situácie je podľa nej pozitívnou správu, v súvislosti s variantom omikron je však ďalší priebeh neistý.

Minulý týždeň podali záujemcom o očkovanie v Kežmarku 924 dávok vakcín proti ochoreniu COVID-19. „Najvyšší záujem v poslednom období evidujeme pri tretej dávke, ktorú sme podali 571-krát. V závere týždňa sme sa s našim tímom mobilnej očkovacej jednotky opäť vybrali do terénu a v obci Výborná sme podali 216 dávok vakcín od Pfizer/BioNTech,“ doplnila námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľskú starostlivosť Anna Rybková. V mesiaci január kežmarská nemocnica mení časový harmonogram vakcinačného centra a pre záujemcov sprístupňuje štvrtok ako deň navyše. Informácie k očkovaniu sú dostupné na webovom sídle nemocnice.

V mobilnom odberovom mieste sa počas minulého týždňa vykonalo 847 antigénových testov, ktorých pozitivita bola 2,36 percenta. PCR testov sa vykonalo 395 a pozitivita dosiahla takmer 20 percent, čo je o 13,9 percenta menej ako v minulom týždni.