Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V mestách sa rozbehla kampaň na podporu očkovania Darujme si Vianoce

Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) sa osobne zapojili do kampane na podporu očkovania. V obci Ivachnová sa stali súčasťou mobilného očkovacieho tímu - predseda vlády ako administratívny pracovník a minister zdravotníctva ako očkujúci lekár. Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský počas očkovania v Ivachnovej v okrese Ružomberok 11. decembra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Mobilizačný týždeň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19 pripravilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci so samosprávami.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Vo viacerých slovenských mestách sa v sobotu začala kampaň zameraná na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19 Darujme si Vianoce. Rozhodnutie dať sa zaočkovať podporujú viaceré osobnosti kultúrneho života, športovci aj politici, ktorí vyšli do terénu.

Do celoslovenskej kampane Darujme si Vianoce sa zapojil aj Bratislavský samosprávny kraj. Veľkokapacitné očkovacie centrum Bratislavského kraja na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) navštívil v sobotu doobeda podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). V poobedňajších hodinách ho zasa navštívi minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO).

"Bratislavský samosprávny kraj (BSK) eviduje záujem o očkovanie, postupne rastie. Dnes by sa na NFŠ malo zaočkovať približne 2500 ľudí," povedala Lucia Forman s tým, že sa ľudia očkujú najmä treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19.

Mobilizačný týždeň na podporu očkovania proti ochoreniu COVID-19 pripravilo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci so samosprávami. Cieľom kampane je podporiť záujem o očkovanie a prispieť k väčšej zaočkovanosti Slovenska. Za dôležité považuje rezort zdravotníctva aj zvýšiť informovanosť o dôležitosti očkovania.

"Takto symbolicky pred Vianocami sa tisícky ľudí rozhodli, že využijú benefity očkovania, medzi ktorými je bezpochyby nielen ochrana zdravia, ale aj sloboda. Náš nepriateľ je spoločný a spoločne proti nemu vieme aj zvíťaziť. Dovolím si vyzvať aj starších spoluobčanov, aby už neváhali a prišli sa dať zaočkovať. Sám som zaočkovaný a aj dnes som videl, ako lekári trpezlivo odpovedali na všetky otázky, ktoré im ľudia kládli možno aj zo strachu," zhodnotil minister životného prostredia Ján Budaj.

V rámci celoslovenskej kampane Darujme si Vianoce, do ktorej sa zapojil aj Bratislavský samosprávny kraj (BSK), navštívil v sobotu 11. decembra 2021 veľkokapacitné očkovacie centrum Bratislavského kraja na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) aj podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Na snímke vpravo podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík ako administratívny pracovník počas registrácie pred očkovaním.
Foto: TASR - Martin Baumann


Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) pozval k očkovaniu všetkých, ktorí dostanú druhú alebo tretiu dávku vakcíny, ale aj tých, čo ešte zaočkovaní nie sú. Lekári odpovedia aj tým ľuďom, ktorí majú v súvislosti s očkovaním strach či nezodpovedané otázky.

Kampaň, počas ktorej bude pripravené maximálne množstvo očkovacích kapacít na celom Slovensku, potrvá do 17. decembra. Očkovať sa ľudia môžu v 65 nemocniciach, 27 poliklinikách, 19 veľkokapacitných očkovacích centrách 602 ambulanciách a je naplánovaných 178 výjazdov v obciach. Pripravených je viac ako 100.000 vakcín pre registrovaných a tiež desiatky tisíc pre neregistrovaných záujemcov.

Pre efektívnejší manažment záujemcov o očkovanie ministerstvo odporúča registrovať sa na stránke www.korona.gov.sk.

Celonárodnú očkovaciu kampaň odštartovali na Liptove E. Heger a V. Lengvarský


Vďaka vakcinácii môžeme chrániť svoje zdravie, zdravie svojich blízkych, ale aj zdravie občanov čakajúcich na zdravotnú starostlivosť v nemocniciach, ktoré sú plné covidových pacientov. Počas odštartovania celonárodnej kampane na podporu očkovania Darujme si Vianoce v Ivachnovej v okrese Ružomberok to v sobotu povedal premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Každý, kto dnes prišiel, prispel k tomu, aby Vianoce boli lepšie a aby mohla byť zdravotná starostlivosť poskytnutá pre kohokoľvek s inými diagnózami,“ zdôraznil premiér.



Ako dodal, v rámci odštartovania kampane sa v sobotu do Ivachnovej prišlo zaočkovať 62 ľudí, mnohí z nich boli prvoočkovanci. Podľa premiéra je dôležité, aby sme si takú dôveru, akú máme voči vakcínam, ktorými sa u nás očkuje roky, vybudovali aj voči vakcíne proti ochoreniu COVID-19.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ocenil aktivitu Žilinského samosprávneho kraja, ktorý prostredníctvom projektu VakciZuzka očkuje obyvateľov kraja priamo v ich obciach.

„Čím viac obyvateľov sa dá v rámci kampane zaočkovať, tým lepšie. Už pred niekoľkými mesiacmi som komunikoval, že 60-percentná zaočkovanosť by bola super. Momentálne sme na zhruba 50 percentách, ak to bude 60, budem veľmi spokojný,“ doplnil minister.

Podľa predsedníčky ŽSK Eriky Jurinovej vakcinačný tím ŽSK v rámci projektu VakciZuzka zaočkoval už takmer 10.000 obyvateľov v 200 obciach kraja. „Aj oni sú tí, ktorí prispeli k tomu, aby sme si darovali naozaj zdravšie Vianoce. Rozumnejšiu cestu ako vakcináciu nepoznáme,“ uzavrela Jurinová s tým, že do kampane sa v rámci kraja zapojilo ďalších osem vakcinačných centier.