Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Oktoberfest skončil, v Mníchove evidujú nárast covidových paciento

Čašníci a čašníčky oslavujú koniec Oktoberfestu, najväčšieho svetového pivného festivalu, v pivnom stane Royal Brewery, mávajúc prskavkami v nemeckom Mníchove, v pondelok večer 3. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Počty covidových pacientov na bežných oddeleniach mníchovských nemocníc stúpajú už približne týždeň.

Mníchov 4. októbra (TASR) - Zvýšený počet hospitalizovaných pacientov s koronavírusom evidujú v bavorskej metropole Mníchov po tom, čo sa tam v pondelok skončil pivný festival Oktoberfest, ktorý prebiehal od 17. septembra. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Pred skutočnosťou, že toto hromadné podujatie, ktoré do Mníchova prilákalo milióny návštevníkov a konalo sa takmer bez protipandemických obmedzení, povedie k nárastu počtu prípadov covidu, odborníci vopred varovali.

V utorok mali v Mníchove celkovo 478 lôžok obsadených pacientmi s covidom, čo je nárast o 61 percent v porovnaní s údajmi spred týždňa. Oproti poslednému dňu pred začiatkom Oktoberfestu ide dokonca o nárast o 137 percent.

Počty covidových pacientov na bežných oddeleniach mníchovských nemocníc stúpajú už približne týždeň. Medzičasom však tento trend zasiahol aj jednotky intenzívnej starostlivosti - v utorok evidovali 39 obsadených lôžok, čo je o 15 viac než pred týždňom.

Spolkový minister zdravotníctva Karl Lauterbach v relácii Frühstart televízií RTL a n-tv uviedol, že očakáva, že počty nakazených budú naďalej rásť. Ako povedal, o desať až 14 dní sa môže objaviť aj viac ťažkých priebehov ochorenia a takisto väčšie zaťaženie JIS.

Tohoročný Oktoberfest, ktorý sa konal po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou COVID-19, sprevádzalo chladné a daždivé počasie. Dvojtýždňový festival podľa oficiálnych údajov navštívilo 5,7 milióna ľudí. Návštevníkov tak bolo o vyše pol milióna menej než v roku 2019, keď ich na "Wiesn", ako sa podujatie prezýva, zavítalo zhruba 6,3 milióna.