Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V najväčšej pekinskej štvrti sa začalo hromadné testovanie na covid

Na snímke obyvatelia a pracovníci úradov s ochrannými rúškami stoja v rade počas hromadného testovania na COVID v najväčšej pekinskej štvrti Čchao-jang v pondelok 25. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Z čínskeho hlavného mesta od piatka hlásili už 47 prípadov lokálneho prenosu nákazy koronavírusom, pričom viac ako polovicu z nich zaznamenali práve v Čchao-jangu.

Peking 25. apríla (TASR) - V najväčšej pekinskej štvrti Čchao-jang začali v pondelok hromadne testovať na covid tamojších obyvateľov a zamestnancov, ktorí tam pracujú. K takémuto kroku úrady pristúpili po tom, ako sa tam vyskytli desiatky prípadov nákazy novým koronavírusom. Informuje o tom agentúra Reuters.

Testovanie obyvateľom a ľuďom pracujúcim v tejto takmer 3,5-miliónovej štvrti nariadili úrady v nedeľu večer. Peking pritom varoval, že vírus sa tam mohol nepozorovane šíriť už o týždeň skôr, než sa podarilo zachytiť jeho výskyt.

Z čínskeho hlavného mesta od piatka hlásili už 47 prípadov lokálneho prenosu nákazy koronavírusom, pričom viac ako polovicu z nich zaznamenali práve v Čchao-jangu.

Počet zaznamenaných prípadov infekcie v Pekingu je výrazne nižší než napríklad v Šanghaji, miestne úrady však aj tak obyvateľom nariadili, aby obmedzili verejné aktivity či napríklad zrušili súkromné doučovanie. Väčšina škôl, obchodov aj podnikov v meste však zostala otvorená, píše Reuters.

Štvrť Čchao-jang je domovom bohatých Pekinčanov, ako aj väčšiny zahraničných veľvyslanectiev, voľnočasových podnikov či firemných centrál. Lockdown zaviedli pre vyše desiatku tamojších budov, zatiaľ čo zvyšok obyvateľov čaká celkovo trojfázové testovanie: otestovať sa budú musieť v pondelok, v stredu a opäť v piatok.

Viaceré tamojšie supermarkety pred začiatkom testovania výrazne doplnili svoje zásoby a v nedeľu tiež napríklad aj predĺžili otváracie hodiny. Mnohí miestni sa totiž v dôsledku ohláseného testovania zásobili potravinami pre obavy z prípadného lockdownu, aký momentálne zažíva 25-miliónové čínske mesto Šanghaj.

V Šanghaji platí už celé týždne lockdown pre väčšinu obyvateľov, pričom problémom ohľadom potravín je najmä nedostatok kuriérov doručujúcich takéto donášky ľuďom, ktorí sú v domácej karanténe.

Peking okrem testovania sprísnil aj kontroly pri vstupe do mesta, pričom aktuálne vyžaduje od každého prichádzajúceho negatívny výsledok testu na covid nie starší ako 48 hodín.