Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

V Nemecku päť ďalších spolkových krajín ruší rúška v MHD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Sasku nebudú rúška v MHD povinné od 16. januára; v Berlíne, Brandenbursku a Mecklenbursku-Predpomoransku od 2. februára; o deň neskôr budú ľudia od tejto povinnosti oslobodení aj v Durínsku.

Berlín 11. januára (TASR) - Povinnosť nosiť rúška v prostriedkoch mestskej hromadnej dopravy zruší v priebehu januára a februára päť ďalších spolkových krajín Nemecka: Berlín, Brandenbursko, Durínsko, Mecklenbursko-Predpomoransko a Sasko. V noci na stredu o tom informovala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie krajinské vlády.

V Sasku nebudú rúška v MHD povinné od 16. januára; v Berlíne, Brandenbursku a Mecklenbursku-Predpomoransku od 2. februára; o deň neskôr budú ľudia od tejto povinnosti oslobodení aj v Durínsku, kde sa zároveň ruší povinná izolácia pre osoby pozitívne testované na nový koronavírus. V Mecklenbursku-Predpomoransku plánujú predpísanú izoláciu zrušiť štyri týždne po tom, čo prestanú platiť povinné rúška v autobusoch a vlakoch.

Rúška už teraz nie je nutné nosiť v MHD v troch nemeckých spolkových krajinách: Bavorsku, Sasku-Anhaltsku a od nového roku ani v Šlezvicku-Holštajnsku.

"Durínsko je už niekoľko dní znova spolkovou krajinou s najnižšou sedemdňovou incidenciou (nákazy)," zdôvodnila zmenu protipandemických opatrení tamojšia ministerka zdravotníctva Heike Wernerová. Dodala, že už týždne je stabilne na nízkej úrovni aj počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 a situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

V utorok sa incidencia nákazy na 100.000 obyvateľov pohybovala v Durínsku na úrovni 74,3, pričom celonemecký priemer predstavuje hodnotu 136,6.

Saská šéfka rezortu zdravotníctva Petra Köppingová priblížila, že podľa odporúčaní odborníkov smú byť preventívne opatrenia súvisiace s covidom odôvodňované len preťažením zdravotníckeho systému. Dodala, že mnohé ukazovatele hovoria o pozitívnom vývoji pandemickej situácie.