Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Koronavírus

V Nemecku proti obmedzeniam a očkovaniu protestovali desaťtisíce ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Súbežne s týmito protestami sa konali aj viaceré protidemoštrácie či pietne spomienky na obete pandémie.

Berlín 25. januára (TASR) - Desaťtisíce ľudí protestovali v pondelok večer vo viacerých nemeckých mestách proti epidemiologickým obmedzeniam či povinnému očkovaniu. Súbežne s týmito protestami sa konali aj viaceré protidemoštrácie či pietne spomienky na obete pandémie, informuje agentúra DPA.

Polícia iba v spolkovej krajine Bavorsko evidovala vyše 100 zhromaždení s desiatkami tisíc účastníkov. Najviac ľudí sa zišlo v Norimbergu. V Durínsku vyšlo do ulíc približne 22.000 ľudí a zhruba 10.000 sa ich zhromaždilo v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode krajiny.

Ako pripomína DPA, mnohé z protestov sa nesú v znamení "pochodov", a to najmä v posledných týždňoch. Dôvodom je, že organizátori nenahlasujú úradom tieto podujatia ako oficiálne protesty. Minulý pondelok sa na obdobných protestov podľa odhadov zúčastnilo takmer 100.000 ľudí.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok oznámil, že Nemecko napriek prudkému nárastu nových prípadov nákazy koronavírusom nateraz nesprísni protipandemické opatrenia, ale nepristúpi ani k ich uvoľňovaniu. Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok v súvislosti s násilnosťami počas protestov proti vládnym proticovidovým nariadeniam varoval pred ohrozením spoločenského zmieru. Konkrétne v tejto súvislosti kritizoval útoky na lekárske ambulancie a očkovacie autobusy, či vyhrážky smrťou adresované najmä komunálnym politikom.