Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V Nemecku sa od 11. októbra končí bezplatné testovanie na koronavírus

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzičasom už všetci dostali ponuku na očkovanie, takže nie je možné natrvalo hradiť náklady za testy z peňazí daňových poplatníkov.

Berlín 10. augusta (TASR) - V Nemecku sa od 11. októbra končí možnosť nechať sa bezplatne otestovať na koronavírus prostredníctvom rýchlotestu. Zhodli sa na tom počas utorňajšej videokonferencie kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje účastníkov rokovaní.

Výdavky za najmenej jeden rýchlotest na covid mesačne uhrádza nemecká vláda od začiatku marca pre všetkých občanov krajiny. Keďže však medzičasom už všetci dostali ponuku na očkovanie, nie je možné natrvalo hradiť náklady za testy z peňazí daňových poplatníkov, uvádza sa v návrhu uznesenia týkajúceho sa stratégie boja proti vírusu na obdobie jesene a zimy.

Testy budú môcť naďalej zdarma absolvovať osoby, ktoré sa zo zdravotných dôvodov nemôžu dať zaočkovať alebo sa im očkovanie neodporúča - ide napríklad o tehotné ženy a ľudí mladších ako 18 rokov.

Cena rýchlotestov závisí od ponuky súkromných testovacích centier. V minulosti sa pohybovala v rozmedzí 20-30 eur, píše magazín Der Spiegel.

Cieľom spoplatnenia testov je podľa Spieglu zvýšiť tempo očkovacej kampane. Tí, čo totiž nie sú zaočkovaní, potrebujú na návštevu vnútorných verejných priestorov, ako napríklad reštaurácií či kín negatívny výsledok testu na covid - buď antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo PCR test nie starší ako 48 hodín.

Vláda a spolkové krajiny však rokujú o prípadnom sprísnení prístupu do vnútorných priestorov, ktorý by v budúcnosti mohol byť podmienený potvrdením o očkovaní, prekonaní covidu alebo testovaní. Má ísť o nasledovné lokality - nemocnice a ošetrovateľské zariadenia, vnútorné sedenie v gastronomických prevádzkach, účasť na podujatiach a festivaloch vo vnútri, účasť na bohoslužbách v kostoloch, návšteva služieb ako napríklad kaderníctiev, športovanie vo vnútri (vo fitness centrách či na plavárňach), ako aj ubytovacie zariadenia.

Už dopoludnia sa predsedovia vlád jednotlivých spolkových krajín spoločne s Merkelovou dohodli na poskytnutí 30 miliónov eur v rámci rozsiahleho finančného fondu na pomoc oblastiam na západe krajiny zasiahnutým júlovými ničivými povodňami. Mimoriadne zasadnutie Spolkového snemu a hlasovanie o tomto balíku pomoci je naplánované na koniec augusta.