Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Koronavírus

V Nemecku stúpa počet prípadov nákazy covidom

Na archívnej snímke muž s ochranným rúškom kráča cez prázdne trhové námestie Römerberg v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Za uplynulých 24 hodín v Nemecku zaznamenali 15.145 nových prípadov, čo je takmer o 4200 prípadov viac ako minulú sobotu.

Berlín 23. októbra (TASR) - V Nemecku v sobotu zaznamenali najvyššiu sedemdňovú incidenciu, teda počet prípadov nákazy koronavírusom na 100.000 obyvateľov, od polovice mája. Za uplynulých sedem dní totiž v krajine stúpla sedemdňová incidencia na hodnotu 100 prípadov na 100.000 obyvateľov, informovala agentúra Reuters.

Za uplynulých 24 hodín v Nemecku zaznamenali 15.145 nových prípadov, čo je takmer o 4200 prípadov viac ako minulú sobotu. Okrem toho v sobotu pribudlo aj 86 úmrtí v súvislosti s koronavírusom. Celkový počet úmrtí v krajine od začiatku pandémie tak prekonal už hranicu 95.000.

Sedemdňová incidencia na úrovni 100 slúžila pri predchádzajúcich vlnách pandémie ako hranica, po ktorej prekonaní vláda pristúpila k zavedeniu prísnejších pandemických opatrení.

Podľa nemeckého ministra zdravotníctva Jensa Spahna sa však tentokrát dokáže krajina vďaka očkovaniu s nárastom prípadov vysporiadať lepšie ako v minulosti.

"Samozrejme, že sa vďaka väčšiemu počtu zaočkovaných, dokážeme lepšie a bez zaťaženia zdravotníckeho systému vysporiadať s vyššou incidenciou a vyšším počtom prípadov," uviedol Spahn pre rádio Deutschlandfunk.

Spahn však zároveň uviedol, že pravidlá týkajúce sa nosenie rúšok, ako aj niektoré obmedzenia súvisiace s vnútornými aktivitami pre nezaočkovaných ostanú v platnosti až do jari budúceho roka.

Podľa šéfa nemeckého rezortu zdravotníctva totiž už teraz badať, že sa v regiónoch s nízkou zaočkovanosťou — akými sú napríklad Sasko a Durínsko — zvyšuje tlak na zdravotníctvo.

K nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom však prichádza v čase, keď lídri 16 spolkových nemeckých krajín rokujú o tom, ako budú ďalej postupovať, ak 25. novembra príde k zrušeniu výnimočného stavu v krajine. Ten zanikne automaticky, pokiaľ nemecký parlament nerozhodne o jeho predĺžení.

"Cesta od výnimočného stavu k mimoriadnej situácii a normálu sa pravdepodobne zavŕši na jar, ak sa neobjaví nový variant," uviedol Spahn.

V Nemecku je v súčasnosti plne zaočkovaných približne 66 percent obyvateľov, uvádza Reuters.