Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V nemeckých mestách protestovali proti povinnému očkovaniu tisíce ľudí

Na snámke asistent lekára pripravuje injekčnú striekačku s vakcínou Comirnaty od spoločnosti Pfizer proti Covid-19 v očkovacom centre v nemeckom Mníchove, 16. decembra 2021. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sa v Nemecku diskutuje o zavedení povinného očkovania pre určité skupiny.

Berlín 18. decembra (TASR) - Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo viacerých nemeckých mestách proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu a opatreniam, ktoré majú zabrániť jeho šíreniu, informovala agentúra DPA.

V súčasnosti sa v Nemecku diskutuje o zavedení povinného očkovania pre určité skupiny. Zároveň sa rozbieha očkovanie detí na základe odporúčaní popredného očkovacieho orgánu v krajine, ale prieskumy ukazujú, že rodičia sú v tejto otázke rozdelení, uviedla DPA.

Podľa polície ľudia v meste Hamburg pochodovali v niekoľkých blokoch centrom mesta. "Nie povinnému očkovaniu!" bolo napísané na mnohých svojpomocne vyrobených transparentoch. Organizátori akcie opakovane vyzývali účastníkov, aby zachovali pokoj a nasadili si pokrývky dýchacích ciest.

Na demonštrácii pod heslom "Ruky preč od našich detí" sa podľa polície očakáva účasť približne 8000 ľudí.

Mladí socialisti, Mladí zelení a skupiny z ľavicovej scény zvolali v Hamburgu tri protidemonštrácie, na ktorých sa podľa polície očakáva účasť takmer 1000 ľudí.

Odporcovia povinného očkovania demonštrovali aj v centre mesta Düsseldorf. Na protest sa zaregistrovalo približne 1000 ľudí. Polícia však počet odhadla na približne 4000. Zaregistrovali tam aj protidemonštráciu s približne 200 účastníkmi.

Minulý víkend prekvapilo úrady v Düsseldorfe množstvo účastníkov demonštrácie proti povinnému očkovaniu. Namiesto 300 prihlásených prišlo podľa polície približne 2500 ľudí.

V centre mesta Schwerin sa zhromaždilo v sobotu na proteste približne 1900 ľudí. Zhromaždenie bolo pokojné. Prítomných bolo veľa rodín. Organizátori očakávali 1700 účastníkov. Očakávalo sa aj protizhromaždenie so 60 demonštrantmi.

Niekoľko stoviek ľudí demonštrovalo v kolóne áut v meste Drážďany. Podľa polície prešlo cez centrum mesta 185 vozidiel. Účastníci mali pripevnené k vozidlám transparenty a plagáty. Požadovali koniec obmedzení súvisiacich s pandémiou a vyjadrovali sa proti povinnému očkovaniu.

Protesty boli naplánované aj v meste Freiburg s očakávanou účasťou 2500 ľudí a v meste Neumarkt s 1500 účastníkmi, ako aj niekoľko menších demonštrácií v meste Hannover.

Demonštráciu v Berlíne polícia zakázala. Registrovaných bolo približne 2000 účastníkov. Podľa polície bolo dôvodom zákazu očakávané porušenie pravidiel, ako je povinnosť nosiť rúško či dodržiavať odstup.