Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Peru zadržali gang, ktorý predával lôžka pre covidových pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Peru s asi dvoma miliónmi infikovaných a takmer 200 000 úmrtiami sa stalo krajinou s najvyššou mierou smrtnosti na koronavírus na svete.

Lima 23. júla (TASR) – Peruánska polícia zatkla deväť ľudí, vrátane zamestnancov štátnej nemocnice, ktorí sú podozriví, že za hospitalizáciu pacientov nakazených koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti žiadali úplatok. Za poskytnutie jedného takéhoto lôžka vyžadovali v prepočte aj tisíce eur. Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP.

Deväť osôb, medzi ktorými boli aj riaditelia mimovládnej organizácie pre starostlivosť o pacientov, zatkli ešte v stredu a vo štvrtok boli predvedení pred súd.

Prokurátor Reynaldo Abia novinárom povedal, že vyšetrovanie sa začalo na základe sťažnosti ženy, ktorá mala člena rodiny chorého na covid-19 a za jeho zaradenie na listinu čakateľov na lôžko na oddelení JIS zaplatila v prepočte 20.000 eur. Túto sumu od nej žiadal gang zdravotníkov.

Peru zasiahla epidémia vyvolaná koronavírusom SARS-CoV-2 veľmi silno a začiatkom tohto roka spôsobila extrémny tlak na tamojšie nemocnice, ktoré zápasili s nedostatkom zásob kyslíka pre naň odkázaných pacientov.

V apríli bolo v Peru v jednom okamihu v nemocnici rekordných 15.547 pacientov s laboratórne potvrdenou nákazou koronavírusom, v súčasnosti ich je asi 7000.

Peru s asi dvoma miliónmi infikovaných a takmer 200 000 úmrtiami sa stalo krajinou s najvyššou mierou smrtnosti na koronavírus na svete, konštatovala AFP.

Minister zdravotníctva Óscar Ugarte na margo škandálu uviedol, že „je ohavné, že niekto vôbec mohol obchodovať s lôžkami na JIS". Vyjadril presvedčenie, že trest za to by mal byť krutý.