Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Poľsku 4. dávkou proti covidu zaočkovali už viac ako 400.000 ľudí

Na archívnej snímke zo 7. októbra 2020 očkovanie s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Novavax. Foto: TASR/AP

Poľsko povolí v septembri podať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu pravdepodobne aj ľuďom starším ako 18 rokov.

Varšava 5. augusta (TASR) - Viac ako 840 000 Poliakov sa už zaregistrovalo na druhú posilňovaciu dávku vakcíny proti koronavírusu a 420 000 už bolo zaočkovaných, oznámil námestník ministra zdravotníctva. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

"Tieto čísla sú celkom sľubné," povedal Waldemar Kraska vo štvrtok v poľskom verejnoprávnom rozhlase. "Viac ako 4 milióny Poliakov majú nárok na druhú posilňovaciu dávku," povedal s tým, že takmer 25 percent z nich sa už zaregistrovalo.

Od 22. júla je v Poľsku k dispozícii druhá posilňovacia dávka pre ľudí nad 60 rokov a pre ľudí s oslabenou imunitou nad 12 rokov. Predtým bola štvrtá dávka ponúkaná všetkým starším ako 80 rokov.

Kraska s odvolaním sa na farmaceutické spoločnosti uviedol, že nové vakcíny budú dostupné pravdepodobne začiatkom septembra. Vyzval tiež Poliakov, aby sa dali zaočkovať už teraz, pretože nová vlna infekcií COVID-19 sa podľa neho prejaví na prelome septembra a októbra.

Poľsko povolí v septembri podať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu pravdepodobne aj ľuďom starším ako 18 rokov.