Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

V rakúskom Innsbrucku protestovali proti pandemickým opatreniam

Ilustračná snímka. Foto: TASR / AP

Rakúsko vo štvrtok prijalo nové protipandemické opatrenia, ktoré majú zastaviť výrazné šírenie nákazy koronavírusu spôsobené variantom omikron.

Innsbruck 9. januára (TASR) - Približne 6000 odporcov obmedzení súvisiacich s koronavírusovou krízou sa zúčastnilo podľa údajov polície v nedeľu popoludní na demonštrácii v rakúskom meste Innsbruck. Predseda pravicovej opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl v tirolskej metropole svojimi vyjadreniami ostro útočil na vládu. Informovala o tom agentúra APA.

Šéf FPÖ Kickl na námestí Landhausplatz v Innsbrucku hovoril, že ide o "tirolský novoročný koncert slobody", ktorý bude počuť až do Viedne. "Nezastavíte nás," odkázal Kickl vládnej koalícii Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených kričiac pred davom protestujúcich. Väčšina z účastníkov demonštrácie, ktorú zorganizovala skupina "Team Tirol", nemala na sebe rúška.

Kickl nazval súčasný kabinet "podvodníckou vládou" a vyzval na odpor voči nej. Všetci ľudia - očkovaní, neočkovaní i uzdravení z covidu - sú podľa Kickla "podvedenými" vzhľadom na pretrvávajúce opatrenia zamerané na boj proti šíreniu nákazy. Predstavitelia vlády si podľa jeho slov "kopú vlastný hrob".

Po Kicklovom prejave sa dav protestujúcich vydal na pochod centrom mesta. Pred šéfom FPÖ vystúpili na demonštrácii napríklad predseda strany v Tirolsku Markus Abwerzger a generálny tajomník strany v Dolnom Rakúsku Michael Schnedlitz.

Rakúsko vo štvrtok prijalo nové protipandemické opatrenia, ktoré majú zastaviť výrazné šírenie nákazy koronavírusu spôsobené variantom omikron. Respirátor typu FFP2 bude povinné nosiť aj vonku, a to vtedy, ak nebude možné dodržať dvojmetrové rozstupy. Platnosť zeleného covidpasu sa od 1. februára skracuje na šesť mesiacov. Od nadchádzajúceho týždňa sa začne navyše v obchodoch prísnejšie kontrolovať dodržiavania tzv. pravidla 2G, čiže preukazovania sa dokladom o zaočkovaní alebo vyliečení sa z ochorenia COVID-19.