Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

V Šanghaji sa v stredu skončí dvojmesačný lockdown

Pracovníci s ochrannými rúškami skenujú svoje kódy počas testovania na ochorenie COVID-19, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Šanghaja budú aj po zrušení locdownu povinní mať prekryté horné dýchacie cesty, nebudú sa môcť hromadne stretávať a mali by sa dať zaočkovať.

Šanghaj 30. mája (TASR) - V najľudnatejšom čínskom meste Šanghaj sa v stredu o polnoci skončí dvojmesačný lockdown zavedený v rámci boja proti koronavírusu. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

"Epidemická situácia v našom meste je pod kontrolou a naďalej sa zlepšuje," uviedli vo vyhlásení miestni predstavitelia.

Obyvatelia Šanghaja budú aj po zrušení locdownu povinní mať prekryté horné dýchacie cesty, nebudú sa môcť hromadne stretávať a mali by sa dať zaočkovať, píše sa vo vyhlásení.

V Šanghaji začne od 1. júna v bežnom režime premávať autobusová, železničná a lodná doprava. Na cesty sa vrátia civilné vozidlá vrátane taxíkov.

Najväčšie čínske mesto takmer úplne izolovali od sveta v apríli, keď sa stalo epicentrom najhoršieho výskytu ochorenia COVID-19 v Číne od prvej fázy pandémie.

Na rozdiel od iných krajín Čína neustúpila od stratégie "nulovej tolerancie" covidu, pri ktorej sa snaží rýchlymi a tvrdými opatreniami izolovať ohniská nákazy, hoci je to pri infekčnejšom variante omikron čoraz ťažšie.

Tento prístup komunistickej vlády Pekingu kritizovala aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Prísne protipandemické opatrenia v Šanghaji vyvolali hnev verejnosti pre obmedzený prístup k potravinám, stratu príjmov či preplnené karanténne centrá, vysvetľuje Reuters.