Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Koronavírus

Severná Kórea v boji s covidom využíva aj tradičnú medicínu

Zamestnankyňa fabriky na výrobu produktov dentálnej hygieny dezinfikuje podlahu a jedáleň po tom, čo štát posilnil opatrenia na zastavenie nákazy v severokórejskom Pchjongjangu v pondelok 16. mája 2022. Foto: TASR/AP

Denník vládnucej strany pracujúcich Rodong sinmun pre nakazených, ktorí nemajú vážny priebeh ochorenia, odporučil piť zázvorový alebo medovkový čaj a nápoj z listov vŕby.

Londýn 20. mája (TASR) - Severná Kórea bojuje proti ochoreniu COVID-19, ktoré sa šíri medzi nezaočkovaným obyvateľstvom bez prístupu k účinným antivirotikám, aj prostriedkami tradičnej medicíny. TASR o tom informuje na základe správy stanice BBC, ktorá sa odvoláva na severokórejské štátne médiá.

KĽDR v roku 2020 uzavrela svoje hranice s cieľom izolovať sa pred pandémiou. Jej vedenie odmieta zdravotnícku pomoc zo zahraničia. Severokórejské štátne médiá však ponúkajú viaceré tradičné spôsoby liečby ochorenia, ktoré je označované ako "horúčka".

Denník vládnucej strany pracujúcich Rodong sinmun pre nakazených, ktorí nemajú vážny priebeh ochorenia, odporučil piť zázvorový alebo medovkový čaj a nápoj z listov vŕby. Horúce nápoje môžu zmierniť niektoré príznaky covidu vrátane bolesti hrdla či kašľa a pomôcť s hydratáciou v období, keď pacienti strácajú viac tekutín než zvyčajne. Zázvor a listy vŕby môžu zmierniť zápal a bolesť. Nie sú však vhodné proti samotnému vírusu.

Štátne média nedávno zverejnili rozhovor s párom, ktorý odporúčal kloktať ráno a na noc slanú vodu. Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA) oznámila, že do bolo poslaných tisíc ton soli na prípravu "dezinfekčného roztoku".

Niektoré štúdie naznačujú, že kloktanie a výplachy nosa slanou vodou je účinné proti vírusom, ktoré vyvolávajú bežné prechladnutie. O tom, či je to účinné aj proti šíreniu covidu, je však zatiaľ k dispozícii málo dôkazov, konštatuje BBC.

Štátna televízia pacientom odporúča, aby užívali lieky proti bolesti, ako ibuprofen, ale aj amoxicilín i ďalšie antibiotiká. Ich účinok na množenie koronavírusu však tiež ešte nebol potvrdený.