Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

V Taliansku protestovali proti covidpasom a novým pravidlám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zelené pasy sú v Taliansku povinné od piatku a sú potrebné na vstup do kín, múzeí a kryté športoviská alebo na vstup do interiérov reštaurácií.

Rím 8. augusta (TASR) - V niektorých talianskych mestách sa v sobotu protestovalo proti novým vládnym opatreniam, ktoré zavádzajú potvrdenie o imunite voči ochoreniu COVID-19, informovala agentúra AFP.

Na námestí Piazza del Popolo v centre Ríma sa zišlo viac ako 1000 ľudí, ktorí skandovali "Nechceme covidpasy!" a "Sloboda!".

Tisíce ďalších vyšli do ulíc v Miláne, pričom niektorí z nich mali na sebe pripnutú Dávidovu hviezdu s nápisom "neočkovaný".

V Neapole sa zišlo asi 100 antivaxerov, ktorí demonštrovali najmä proti očkovaniu detí a vykrikovali: "Ruky preč od detí" a "Hanba! Hanba!".

Zelené pasy sú v Taliansku povinné od piatku a sú potrebné na vstup do kín, múzeí a kryté športoviská alebo na vstup do interiérov reštaurácií.

Zelený pas je papierový alebo digitálny certifikát, ktorý potvrdzuje, že jeho držiteľ dostal aspoň jednu dávku vakcíny, má aktuálny negatívny test, alebo v poslednom období prekonal ochorenie COVID-19.

Od 1. septembra musia mať učitelia a vysokoškolskí študenti potvrdenie o imunite voči ochoreniu COVID-19. Učitelia bez tohto certifikátu nebudú môcť vykonávať svoju prácu a po piatich dňoch im bude pozastavené vyplácanie mzdy.

Takéto zelené pasy budú povinné aj pre cestujúcich vo vlakoch, v diaľkových autobusoch, ale aj v leteckej a lodnej doprave.