Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Koronavírus

Väčšina Jemenčanov nemá prístup k vode a mydlu

Pohľad na zničené auto na mieste útoku v jemenskom Adene. Foto: TASR/AP

V Jemene zatiaľ neregistrujú žiadneho nakazeného novým koronavírusom. Ak však pandémia túto krajinu zasiahne, bude mať nepredstaviteľné dôsledky.

Saná 24. marca (TASR) - Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (RSF) upozorňuje na sanitárnu situáciu v Jemene, kde mnoho tamojších obyvateľov nemá prístup k vode a mydlu, pričom časté a dôkladné umývanie rúk je považované za základ prevencie pred nakazením novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.

Ako v utorok informovala agentúra AFP, v Jemene zatiaľ neregistrujú žiadneho nakazeného novým koronavírusom. Ak však pandémia túto krajinu zasiahne, bude mať "nepredstaviteľné dôsledky". Väčšina obyvateľov Jemenu, ktorá pre vojnový konflikt nemá fungujúce zdravotníctvo, totiž nemá prístup k čistej vode a mydlu.

"Sme nesmierne znepokojení," uviedla pre AFP Caroline Seguinová, šéfka programov MSF v Jemene, Iraku a Jordánsku. "Môžeme im (Jemenčanom) odporúčať, aby si umývali ruky - ale ako, keď nemajú čím?" upozornila.

Podľa Detského fondu OSN (UNICEF) prístup k pitnej vode v Jemene nemá 18 miliónov ľudí vrátane 9,2 milióna detí. Len tretina jemenskej populácie má k dispozícii vodu z verejného vodovodu.

Jemen zažil v roku 2017 jednu z najhorších epidémií cholery. Nezisková humanitárna organizácia Oxfam aj preto v utorok vyjadrila obavy, že v nadchádzajúcom období dažďov sa môže objaviť ďalšia podobná epidémia, ktorú by pandémia nového koronavírusu vo svete ešte znásobila.

V tejto situácii je v Jemene v prevádzke len polovica zdravotníckych zariadení a dokonca aj tie, ktoré sú otvorené, sú vystavené vážnemu nedostatku liekov, vybavenia a personálu, napísala AFP.

Riaditeľ Oxfamu pre Jemen Muhsin Siddiquey podľa AFP apeloval, že "po piatich rokoch plných smrti, chorôb a vysídlenia a vzhľadom na rastúcu hrozbu globálnej pandémie Jemen zúfalo potrebuje, aby všetky bojujúce strany súhlasili s okamžitým a celoplošným prímerím."