Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Väčšina štandardných poistiek nekryje škody v dôsledku pandémie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Súčasná situácia zasiahla predovšetkým hotely, reštaurácie, kiná, ako aj menšie firmy a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré pracujú pre veľké branže.

Mníchov 15. marca (TASR) - Len veľmi málo nemeckých spoločností môže v prípade súčasnej vírusovej krízy počítať s plnením od poisťovní. Ochrana pred stratami alebo výpadkom tržieb v dôsledku epidémie zväčša nie je súčasťou štandardných poisťovacích zmlúv. To platí rovnako pre stojace výrobné linky a pre zrušené veľké podujatia. Aj z tohto dôvodu nemecká vláda ohlásila veľký podporný balík pre ekonomiku.

"Poisťovne obyčajne nekryjú pandémie," informovalo o tom Nemecké združenie poisťovní. Súčasná situácia zasiahla predovšetkým hotely, reštaurácie, kiná, ako aj menšie firmy a samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré pracujú pre veľké branže, napríklad ako personálni tréneri alebo projektoví manažéri. Navyše chýbajú hostia a objednávky, no v oboch prípadoch neexistuje poistenie.

Fabriky a organizátori sú v podstate poistení, ale nie pre prípad, keď epidémia spôsobí zastavenie liniek alebo rušenie podujatí. "Stojace továrne a ostatné prerušenia podnikateľských a dodávateľských reťazcov v dôsledku ochorenia COVID-19 nekryjú klasické poisťovacie zmluvy, pretože príčinou nie sú materiálne škody," povedala spoločnosť AGCS, priemyselný poisťovateľ koncernu Allianz.

V prípade zrušených podujatí sú podľa AGCS výpadky pre prenosné choroby alebo epidémie dokonca v poistkách úplne vylúčené. Spoločnosť sa podobne ako ostatné poisťovne nevyjadruje k jednotlivým zmluvám, ale informuje len o bežnej praxi v branži.