Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Vedci: Ohnisko omikronu v JAR už má vrchol nákazy za sebou

BIlustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Gautengu, komerčnom centre JAR, sa nachádza jedno z najrušnejších letísk Afriky a práve v tejto provincii sa omikron prvýkrát vyskytol.

Johannesburg 22. decembra (TASR) - Prípady nákazy koronavírusom v provincii Gauteng v Juhoafrickej republike (JAR) už majú vrchol za sebou – približne mesiac po tom, čo tam bol vôbec prvýkrát zistený variant omikron. Dôsledky tohto výskytu infekcií boli menej závažné než pri predchádzajúcich vlnách. V stredu to oznámili vedci, ktorých citovala tlačová agentúra Reuters.

Vedci z Národného inštitútu pre infekčné choroby (NICD) uviedli, že sú potrebné ďalšie štúdie, ale údaje z Juhoafrickej republiky – ktorej skúsenosti pozorne sleduje celý svet – ukazujú "pozitívny príbeh" na tému závažnosti tohto variantu.

V Gautengu, komerčnom centre JAR, sa nachádza jedno z najrušnejších letísk Afriky a práve v tejto provincii sa omikron prvýkrát vyskytol. Teraz tam zaznamenávajú pokles v denných prípadoch a percentách pozitívne testovaných, informovala na tlačovom brífingu Michelle Groomová z NICD.

"Naozaj vidíme, že to v Gautengu trvá už vyše týždňa a že sme tam prekonali vrchol," spresnila.

V ďalších troch provinciách Limpopo, Severozápad a Mpumalanga sa epidemická krivka aspoň "ustaľuje", uviedla Groomová. Dodala však, že inde počty prípadov stále rastú.

Údaje NICD ukázali, že sedemdňový priemer denných prípadov –podľa vedcov spoľahlivejší ukazovateľ než denné potvrdené prípady –má v Gautengu klesajúci smer.

Graf ukazoval prudký nárast prípadov z takmer nulového počtu v polovici novembra na priemerných 10.000 denných prípadov začiatkom decembra. Tento počet odvtedy prudko klesol priemerne na okolo 5000 denne.