Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

VIDEO: V Kecerovciach spustili mobilné očkovanie žiakov v teréne

Na snímke zdravotná sestra očkuje proti ochoreniu COVID-19 v rámci pilotného projektu mobilného očkovania v teréne pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR v priestoroch základnej školy v obci Kecerovce, v okrese Košice-okolie v pondelok 12. júla 2021. Foto: TASR – František Iván

Možnosť zaočkovať sa má podľa Síthovej každý, kto o vakcináciu prejaví záujem, a to nielen obyvatelia Keceroviec, ale aj okolitých obcí.

Kecerovce 12. júla (TASR) – Pilotný projekt mobilného očkovania žiakov v teréne v pondelok spustili v obci Kecerovce v okrese Košice-okolie. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR informovalo, že po presadení prednostného očkovania učiteľov, študentov vysokých škôl a zahraničných študentov iniciovalo očkovanie žiakov vo veku od 12 rokov v marginalizovaných komunitách. Zámerom je bezpečné otvorenie škôl v septembri, ktoré budú fungovať celý budúci školský rok.

„Uvedomujeme si, že očkovanie má byť o dostupnosti. Jednak o dostupnosti priestorovej, aby ľudia mali možnosť prísť a nemuseli cestovať ďaleko, ako aj o dostupnosti informačnej, aby spoluobčania mali dostatok informácií od relevantných odborníkov, a tretia dostupnosť je jazyková, aby všetky informácie boli v jazyku národnostnej menšiny,“ uviedla v Kecerovciach štátna tajomníčka rezortu školstva Svetlana Síthová.

Očkovanie sa uskutočňuje pod záštitou ministerstva školstva, spolupracuje pri tom s rezortom zdravotníctva, samosprávou, angažovanými učiteľmi, dobrovoľníkmi, terénnymi sociálnymi pracovníkmi či Úradom splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity. Úlohu zohrali aj žiaci zo žiackej školskej rady.

Na snímke ľudia stoja v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v rámci pilotného projektu mobilného očkovania v teréne pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR v priestoroch základnej školy v obci Kecerovce, v okrese Košice-okolie v pondelok 12. júla 2021.
Foto: TASR – František Iván


„Veľmi sa teším, že práve spolu so Žiackym parlamentom, Zdravými regiónmi, inými rezortami a partnermi sme uchopili všetky tri dostupnosti a vyslali sme naše mobilné očkovacie jednotky do terénu. Dnes začíname s očkovaním v Kecerovciach a čaká nás ešte množstvo vylúčených lokalít, aby sme dostupnosť očkovania priniesli v rámci celého Slovenska,“ konštatovala Síthová.

Možnosť zaočkovať sa má podľa nej každý, kto o vakcináciu prejaví záujem, a to nielen obyvatelia Keceroviec, ale aj okolitých obcí. „Ďalej nás čakajú tri obce na západnom Slovensku, štyri obce na strednom Slovensku a deväť - desať obcí na východnom Slovensku. Následne v auguste sa budú postupne pridávať ďalšie obce a školy, ktoré prejavia záujem a požiadajú o mobilnú očkovaciu jednotku,“ doplnila štátna tajomníčka.



Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) avizuje pripravenosť na budúci školský rok všetkými opatreniami, prioritne, čo sa týka zaočkovania. „Ja by som aj týmto chcel požiadať všetkých, aby očkovanie nebrali ako cestu smerom na dovolenku, ale aby sa na to pozerali pohľadom, že od septembra chceme mať bezpečné školy a chceli by sme fungovať celý školský rok. Verím, že po tom, ako sme spustili prednostné očkovanie pre učiteľov a zamestnancov škôl, vysokoškolákov, a teraz tieto mobilné očkovacie tímy, budeme môcť ponechať otvorené školy a fungujúcu prezenčnú výučbu po celý školský rok,“ uviedol.