Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Ministra zdravotníctva vo Vietname zatkli pre zdražené testy na covid

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa ministerstva verejnej bezpečnosti bolo pre spoluúčasť na tomto zdražovaní zadržaných alebo sa vyšetruje takmer 60 podozrivých vrátane úradníkov ministerstiev.

Hanoj 8. júna (TASR) - V súvislosti s vyšetrovaním zvýšenia cien testov na COVID-19 zatkli vo Vietname ministra zdravotníctva i primátora hlavného mesta Hanoj, informovala v stredu agentúra AP s odvolaním sa na vietnamské štátne médiá.

Nguyen Thanh Long bol odvolaný z funkcie ministra zdravotníctva a Chu Ngoc Anh, ktorý bol predtým ministrom pre vedu, bol zbavený funkcie primátora Hanoja. Oboch vylúčili z vládnucej komunistickej strany a podľa ministerstva verejnej bezpečnosti sú vyšetrovaní pre zneužitie právomocí.

Vyšetrovatelia tohto prípadu už dávnejšie dospeli k záveru, že zlé riadenie na ministerstvách pre vedu a zdravotníctva umožnilo spoločnosti Viet A Technology Corporation zvyšovať ceny testovacích súprav dodávaných nemocniciam a zdravotným strediskám vo Vietname.

Podľa ministerstva verejnej bezpečnosti bolo pre spoluúčasť na tomto zdražovaní zadržaných alebo sa vyšetruje takmer 60 podozrivých vrátane úradníkov ministerstiev, vedúcich predstaviteľov úradov verejného zdravotníctva a armádnych generálov.

Generálny riaditeľ spoločnosti Viet A bol zatknutý už vlani v decembri. Počas vyšetrovania sa údajne priznal, že jeho spoločnosť so sídlom v Hočiminovom Meste nadhodnotila predajnú cenu jednej testovacej súpravy na približne 20 dolárov, čo je o 45 percent viac ako bola pôvodná cena. Firma tak na rozdiele v cenách zarobila 21,5 milióna dolárov.