Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Vláda chce pripraviť systém núdzových lôžok na triedenie pacientov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pomôcť to má uvoľniť hlavne urgenty v nemocniciach aj kapacity záchraniek, ako aj obmedziť šírenie nákazy na "bielych" oddeleniach a medzi zdravotníkmi.

Bratislava 22. decembra (TASR) - Do konca januára 2022 má byť vytvorený systém núdzových zdravotníckych zariadení pre pacientov s ochorením COVID-19. Nemá ísť o poľné nemocnice, ale o lôžka, kde by sa poskytovala základná starostlivosť a triedili pacienti. Vláda uložila na svojom stredajšom rokovaní túto úlohu rezortom zdravotníctva, obrany a školstva. Reaguje na skúsenosti so zahltením zdravotníckych kapacít počas pandémie.

"Vzhľadom na charakter šírenia variantu omikron vo svete je nutné sa na výrazné prekročenie kapacity slovenského zdravotníckeho systému pripraviť," upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Rezort preto navrhol prípravu núdzových zdravotníckych zariadení, "poskytujúcich triáž pacientov a základnú terapiu primárne pre ľahšie stavy pacientov". Pomôcť to má uvoľniť hlavne urgenty v nemocniciach aj kapacity záchraniek, ako aj obmedziť šírenie nákazy na "bielych" oddeleniach a medzi zdravotníkmi.

Ministerstvo navrhuje zriadiť na začiatok jedno takéto zariadenie s možnosťou rozšírenia na štyri zariadenia, prípadne jedno menšie zariadenie v každom samosprávnom kraji. "Iniciálne počítame s kapacitou 1000 lôžok. Je potrebné zdôrazniť, že ide o núdzové riešenie s poskytovaním veľmi bazálnej zdravotnej starostlivosti na úrovni vojnovej medicíny a nie o zvýšenie nemocničných kapacít," spresnil rezort.

Personál núdzových zariadení by mohli tvoriť aj študenti medicíny. "Musíme pracovať na legislatívnych úpravách, aby sme mohli na tieto pracoviská obstarať medikov. Tiež musíme nastaviť systém, aby boli záchranári dobre informovaní a aby prišlo k zacvičeniu personálu," podotkol po stredajšom rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Pomáhať majú tiež príslušníci ozbrojených síl. Tieto zariadenia by mohli byť vytvorené v halách, štadiónoch či vo veľkokapacitných stanoch.

Podľa ministerstva by išlo o mimoriadne komplikovanú operáciu, ktorú možno porovnať so zabezpečením celoplošného testovania uskutočneného na Slovensku na jeseň 2020. "Je preto potreba robustného implementačného tímu, ideálne pod záštitou Ministerstva obrany SR, so včasným zapojením kľúčových partnerov," doplnil rezort.

Cieľom intervencie je minimalizácia počtu úmrtí na ochorenie COVID-19 v čase humanitárnej katastrofy. Tiež manažment náporu na zdravotnícke zariadenia, optimalizácia využitia záchrannej zdravotnej služby či včasné poskytnutie kyslíkovej terapie pacientom s respiračnými ťažkosťami.