Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

Vláda chce zrušiť fond vzájomnej pomoci zriadený počas pandémie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Zostatok z fondu ku koncu roka 2023 sa má stať príjmom štátneho rozpočtu. Aktuálne je na transparentnom účte vyše 37.000 eur.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Vláda chce od nového roka zrušiť fond vzájomnej pomoci zriadený počas pandémie COVID-19. Zostatok financií sa má presunúť do štátneho rozpočtu. Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy, ktorú v stredu (29. 11.) kabinet schválil.

"Dňom 1. januára 2024 sa zrušuje fond vzájomnej pomoci na účel zmiernenia negatívnych následkov šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a na zmiernenie humanitárnej krízy v súvislosti s priamou vojenskou inváziou Ruskej federácie na zvrchovanom území Ukrajiny," navrhol predkladateľ.

Zostatok z fondu ku koncu roka 2023 sa má stať príjmom štátneho rozpočtu. Aktuálne je na transparentnom účte vyše 37.000 eur.

Novelu, ktorá obsahuje aj návrh na zrušenie účtu, navrhol kabinet prerokovať parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

Fond vzájomnej pomoci pôvodne zriadila vláda na zmiernenie dôsledkov koronakrízy. Po vypuknutí vojny na Ukrajine rozšíril svoj účel na pomoc východným susedom. Prispievala doň aj verejnosť. Úrad vlády ešte v marci 2022 informoval, že o finančnú pomoc z fondu môžu žiadať samosprávy, občianske združenia, nadácie, neziskové organizácie či cirkvi a náboženské spoločnosti.