Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Vláda: Obchody okrem potravín, lekární či drogérií budú zatvorené

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Zachar

Otvorené zostávajú všetky prevádzky, kde možno nakúpiť potraviny, teda napríklad aj mäsiarstva či pekárne.

Bratislava 15. marca (TASR) - Obchody a prevádzky so službami budú od pondelka (16. 3.) od 6.00 h na 14 dní zatvorené. Výnimkou sú potraviny, lekárne, predajne a výdajne zdravotníckych pomôcok, drogérie, stravovacie zariadenia, trafiky, obchody s krmivom pre zvieratá, veterinárne ambulancie, čerpacie stanice, banky, poisťovne, pošty, prevádzky telekomunikačných operátorov. Rozhodla o tom vláda na nedeľnom mimoriadnom rokovaní, zvolanom v súvislosti s výskytom nového koronavírusu.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vysvetlil, že otvorené zostávajú všetky prevádzky, kde možno nakúpiť potraviny, teda napríklad aj mäsiarstva či pekárne. Podotkol tiež, že vláda bude počas súčasného mimoriadneho stavu vyžadovať aj pri veľkých nákupných centrách, aby prevádzkovatelia nechali otvorené.

V prevádzke zostávajú aj stravovacie zariadenia. Strava však musí byť poskytnutá formou výdaja bez toho, aby zákazníci vstupovali do priestorov bufetov, reštaurácií či prevádzok rýchlych občerstvení. Povolený je teda napríklad výdaj cez okienko alebo donášková služba.

Obmedzená má byť aj činnosť súkromných nemocníc. "Žiadame, aby aj súkromné zdravotnícke zariadenia prestali poskytovať plánované operácie, ktoré nesúvisia s ohrozením života alebo zdravia pacientov, a aby svoje kapacity a materiálno-technické vybavenie držali pripravené pre potreby zhoršenej situácie šírenia nového koronavírusu," uviedol ďalej premiér.

Vzniknúť má aj plán a spôsob výplaty sociálnych dávok v mesiaci marec. Blíži sa totiž termín ich vyplácania, čo môže predstavovať riziko vysokej koncentrácie ľudí na jednom mieste.

Premiér tiež odporučil primátorom a starostom, aby v týchto dňoch umožnili neobmedzený prístup k pitnej vode v marginalizovaných rómskych komunitách.

"Sme presvedčení, že tieto prísne opatrenia spomalia šírenie sa nákazy a umožnia, aby zdravotnícky personál, naše nemocnice a oddelenia boli schopné nápor, ktorý očakávame, zvládnuť," uviedol Pellegrini. Označil za správne, že SR reagovala na šíriaci sa vírus "rýchlejšie a prudšie" ako mnohé iné krajiny. Avizoval, že o ďalších opatreniach bude rokovať v pondelok ústredný krízový štáb. Zároveň vyzval ľudí na disciplínu.