Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

R. Sulík: Testovanie zamestnancov už nebude povinné

Na archívnej snímke z 12. januára 2022 podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Testovanie vo firmách bolo zavedené koncom novembra 2021 a vláda ho v závere minulého roka o mesiac predĺžila.

Bratislava 2. februára (TASR) – Podnikateľom zanikne povinnosť testovať zamestnancov, ktorí nie sú zaočkovaní, ani v posledných 180 dňoch neprekonali ochorenie COVID-19. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

"Bude to na dobrovoľnosti každého, aby sa chránil, aby sa nechal testovať, ale zamestnávateľom sme dnes tú povinnosť zobrali a necháme plne na nich, ako k tomu budú pristupovať," povedal Sulík. I keď oficiálne bude testovanie vo firmách ukončené až po vydaní vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, podľa Sulíka už nikto nebude túto povinnosť kontrolovať.



Vláda na svojom zasadnutí schválila návrh na zrušenie vyhlášky, ktorá dočasne podmieňovala vstup zamestnanca na pracovisko zamestnávateľa preukázaním sa potvrdením o očkovaní, prekonaní COVIDU-19, negatívnym výsledku testu, či vykonaním testu na ochorenie COVID-19 u zamestnávateľa.

Testovanie vo firmách bolo zavedené koncom novembra 2021 a vláda ho v závere minulého roka o mesiac predĺžila. Ministerstvo hospodárstva firmám testy preplatí. Rezort už spustil možnosť o túto kompenzáciu požiadať.