Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Vláda vyhlásila pre štátne nemocnice núdzový stav

Na snímke uprostred predseda vlády SR Peter Pellegrini, vľavo ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná a vpravo podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády SR v Bratislave 15. marca 2020. Na Slovensku pribudlo v nedeľu celkovo 17 prípadov ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 61 prípadov. Foto: TASR - Michal Svítok

Núdzový stav má umožniť presuny personálu a techniky, zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce.

Bratislava 15. marca (TASR) - Vláda vyhlásila pre štátne nemocnice na Slovensku núdzový stav. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po nedeľnom mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom kabinet riešil situáciu s novým koronavírusom. Zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. Núdzový stav má umožniť presuny personálu a techniky, zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce.



Premiér zdôraznil, že vyhlásenie núdzového stavu neznamená žiadny problém v slovenskom zdravotníctve. Núdzový stav má umožniť presuny personálu, materiálu a techniky z nemocnice do nemocnice. Zdravotníci zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk.

Nariadenie sa týka všetkých nemocníc a ústavov v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. "Vláda je pripravená kedykoľvek toto uznesenie rozšíriť," upozornil Pellegrini.

"Vláda je pripravená rozšíriť uznesenie núdzového stavu o ďalšie nemocnice. Zoznam konkrétnych nemocníc a ústavov bude zverejnený ako súčasť uznesenia, ktoré prijala dnešná vláda," povedal premiér.

Na Slovensku sú zatiaľ vyhlásené dva stupne, mimoriadny stav a núdzový stav pre oblasť zdravotníctva, ďalším stupňom bude podľa Pellegriniho vyhlásenie núdzového stavu pre celé územie republiky. "Ten už znamená, že budeme môcť obmedzovať ľudské slobody a práva. To by sme napríklad museli vyhlásiť vtedy, ak odmietnu Slováci, ktorí sa budú hromadne vracať na Slovensko, absolvovať karanténu v nami stanovených zariadeniach a nebudú rešpektovať naše pokyny," vysvetlil predseda vlády. Poznamenal, že vláda by vtedy mohla obmedziť ich pohyb tým, že by veľmi rýchlo dokázala rozšíriť znenie núdzového stavu. Mohla by tak voči nim uplatniť aj všetky sankcie.

Polícia má do nedele zdokumentovaných viac ako 205 prípadov nedodržania osobnej povinnej karantény. Od pondelka regionálne úrady verejného zdravotníctva budú spracovávať postúpené podnety polície. "Na vláde sme vydali pokyn, že všetci za nedodržanie karantény dostanú najvyššiu pokutu a nebudeme na niekoho prihliadať," uviedol Pellegrini s tým, že už len toto pomôže ako výstraha.



Núdzový stav sa dotkne 22 zdravotníckych zariadení, platiť bude od pondelka


Núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda SR na svojom mimoriadnom nedeľnom rokovaní v súvislosti s novým koronavírusom, sa dotkne 22 zdravotníckych zariadení po celom Slovensku. Platiť bude od pondelka 16. marca od 6.00 h.

"Ide o rozhodnutie, ktoré je preventívne. Potrebujeme mať právomoc presúvať zdravotnícky personál, materiál či techniku z nemocnice do nemocnice s garanciou istoty bez odmietnutia. Zabezpečuje sa tým zdravotná starostlivosť o občanov SR a zabraňuje napríklad tomu, aby niekto odmietol poskytovať zdravotnú starostlivosť," povedal premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý je poverený riadením ministerstva zdravotníctva.

Vo všetkých nemocniciach, nielen štátnych, vláda zároveň nariadila obmedziť plánované zákroky. "Takisto Úrad verejného zdravotníctva SR na základe rozhodnutia vlády prijal ďalšie striktné opatrenia," doplnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Núdzový stav vláda vyhlásila v nasledujúcich zdravotníckych zariadeniach:

Bratislavský kraj

Univerzitná nemocnica Bratislava

Národný ústav detských chorôb Bratislava

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Bratislava

Národný onkologický ústav Bratislava

Nemocnica sv. Michala, a. s., Bratislava


Trnavský kraj

Fakultná nemocnica Trnava


Nitriansky kraj

Fakultná nemocnica Nitra

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky


Trenčiansky kraj

Fakultná nemocnica Trenčín


Žilinský kraj

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Univerzitná nemocnica Martin

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok


Banskobystrický kraj

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica

Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, a. s., Banská Bystrica


Prešovský kraj

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana Prešov

Nemocnica Poprad, a. s.

Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy


Košický kraj

Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

Detská fakultná nemocnica Košice

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice, a. s.

Východoslovenský onkologický ústav, a. s., Košice


Vláda žiada nemocnice, aby prestali poskytovať plánované operácie


Vláda žiada nemocnice, aj súkromné, aby prestali poskytovať plánované operácie a aby svoje kapacity držali na potreby starostlivosti o ľudí nakazených novým koronavírusom. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po mimoriadnom nedeľnom rokovaní, na ktorom vláda riešila situáciu s novým koronavírusom.