Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

Žilinská poliklinika ponúka záujemcom liečbu kyslíkom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o metódu využívanú desiatky rokov, je absolútne bezpečná a s komplexným využitím, uviedla fyzioterapeutka oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Zuzana Šugárová.

Žilina 11. januára (TASR) – Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline môžu záujemcovia absolvovať liečbu kyslíkom, ktorá pomáha aj pri postcovidovom syndróme. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej ponúka oxygenoterapiu ambulantné centrum oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie.

Doplnila, že liečbu kyslíkom často vyhľadávajú ľudia v záťažových profesiách, počas alebo po chemoterapii, ale tiež v tehotenstve ako prevenciu anémie. "Aktuálne je oxygenoterapia veľmi rozšírená pri doplnkovej liečbe pacientov po prekonaní ochorenia COVID-19. Pomáha pri opätovnom nadobudnutí fyzickej aj psychickej kondície a posilňuje imunitu," priblížila fyzioterapeutka oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Zuzana Šugárová.

Vysvetlila, že oxygenoterapia je založená na vdychovaní zvýšenej, až 95-percentnej koncentrácie kyslíka. "Vďaka tomu dostávame do tela intenzívnu dávku, ktorá organizmus naštartuje, zrýchli metabolizmus. Ide o metódu využívanú desiatky rokov, je absolútne bezpečná a s komplexným využitím," uviedla Šugárová s tým, že kyslík sa z tela prirodzene odčerpáva aj stresom, škodlivými vplyvmi vonkajšieho prostredia či smogom.

Už jedna oxygenoterapia sa podľa nej vyrovná niekoľkodňovému pobytu vo vysokohorskom prostredí. Inhaluje sa počas 30 alebo 60 minút prostredníctvom nosnej kanyly, pripojenej ku kyslíkovému koncentrátoru. "Procedúry odporúčame najmä na začiatku absolvovať v pravidelných intervaloch, aby bola liečba čo najúčinnejšia," dodala Šugárová.

Na oxygenoterapiu sa môžu záujemcovia objednať osobne na recepcii v ambulantnej časti oddelenia Fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Podľa hovorkyne nemocnice ju môžu absolvovať aj bez indikácie lekára. Terapia kyslíkom sa neodporúča v prípade epilepsie, aterosklerózy, glaukómu, alebo pri pokročilom vredovom ochorení žalúdka.

Nový kyslíkový koncentrátor zakúpila FNsP Žilina vďaka výťažku z podielových daní a predaja vianočných pohľadníc úspešného projektu Občianskeho združenia Priatelia Stonožky.