Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Koronavírus

Vo Francúzsku zatvorili pláže

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za bezdôvodné vychádzanie z domu môže byť vo Francúzsku udelená pokuta vo výške 135 eur.

Paríž 19. marca (TASR) - Policajní prefekti viacerých oblastí vo Francúzsku, ktoré ležia v blízkosti morského pobrežia, vo štvrtok zakázali vstup na pláže. Zakázané je aj surfovanie, informoval spravodajský portál LCI.

Policajní prefekti reagovali na množiace sa prípady, keď ľudia ignorovali vládne nariadenie o zákaze vychádzania z bytu či domu v neodôvodnených prípadoch.

Prefekti upozornili, že úradmi dovolenú vychádzky z domu majú byť krátke a v blízkosti bydliska, zatiaľ čo na plážach sa vytvárali skupiny ľudí, ktorí spolu trávili aj dlhší čas.

Táto situácia podľa prefektov predstavuje riziko, že dôjde k infikovaniu koronavírusom SARS-CoV-2.

Zákaz vstupu na pláže platí na celom stredomorskom pobreží vrátane ostrova Korzika. Rovnaký zákaz vydal aj prefekt departementu Morbihan v Bretónsku, kde toto nariadenie platí do konca marca. Výnimku majú miestni rybári.

K rovnakému kroku už v stredu pristúpili letoviská na atlantickom pobreží Francúzska, ktoré zátarasami prehradili vstupy na pláže.

Od štvrtka je uzavretá aj nábrežie rieky Garonne v Bordeaux. Rozhodla o tom miestna radnica pre veľký počet ľudí, ktorí sa po nábreží prechádzali, alebo sa tam venovali džogingu.

Za bezdôvodné vychádzanie z domu môže byť vo Francúzsku udelená pokuta vo výške 135 eur. Každý človek na ulici musí mať pri sebe formulár s písomným vyhlásením, na ktorom uvedie dôvod svojho pohybu mimo svojho domova: nákupy, cestu k lekárovi či do práce. Toto vyhlásenie musí byť v papierovej podobe, a nie v mobile.