Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Vo VOÚG v Košiciach zakázali návštevy, výnimku majú len niektorí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Možnosť komunikovať a zahliadnuť svojho blízkeho majú príbuzní formou videohovoru.

Košice 30. septembra (TASR) – Vo Vysokošpecializovanom odbornom ústave geriatrickom sv. Lukáša (VOÚG) v Košiciach už niekoľko dní platí zákaz vstupu pre návštevy na všetkých oddeleniach, výnimku majú len tie k pacientom v terminálnom štádiu. Pre TASR to povedal riaditeľ VOÚG Juraj Sýkora.

Možnosť komunikovať a zahliadnuť svojho blízkeho majú príbuzní formou videohovoru. Ako uviedol, reprofilizovali desať lôžok, vyčlenených ich majú 38. „Reprofilizovali sme a otvorili sme COVID-19 oddelenie dlhodobo chorých s osobitým režimom. Ide v našom prípade o postupnú reprofilizáciu, aby bola dostupná a zachovaná zdravotná starostlivosť aj pre 'necovidových' pacientov v takzvanej bielej zóne a aby sme tak podľa potreby riešili pacientov aktuálne chorých na ochorenie COVID-19,“ spresnil.

V súčasnosti evidujú pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 štyroch pacientov a ani jedného zamestnanca, žiaden nie je ani v karanténe. V súvislosti s treťou vlnou pandémie nového koronavírusu vo VOÚG nezaznamenali zatiaľ ani žiadne úmrtie.

Zaočkovanosť zamestnancov sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 90 percent. „Zaočkovanosť pacientov je ťažko zistiteľná, keďže prichádzajú a odchádzajú po 21 dňoch, ich predpokladaný priemer je niekde na úrovni 65 až 70 percent,“ povedal Sýkora.