Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Koronavírus

Všetci občania, ktorí vstúpia do Ukrajiny,pôjdu do 14-dňovej karantény

Na snímke policajt s rúškom kontroluje cestujúcich v trolejbuse v ukrajinskom Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ukrajina od piatka zastavila všetky medzinárodné lety aj medzinárodnú autobusovú a železničnú dopravu.

Kyjev 30. marca (TASR) - Všetci tí, ktorí pricestujú na Ukrajinu, sa budú musieť podrobiť 14-dňovej karanténe. Oznámil to v pondelok námestník ukrajinského ministra zdravotníctva a hlavný hygienik Viktor Ľaško, ktorého citoval ukrajinský denník Kyiv Post.

Ukrajina od piatka zastavila všetky medzinárodné lety aj medzinárodnú autobusovú a železničnú dopravu. Cudzinci majú na Ukrajinu zákaz vstupu. Do krajiny sa dostanú iba jej občania autom alebo pešo. Po príchode budú musieť stráviť 14 dní v karanténe pod lekárskym dohľadom v zariadeniach, ktoré vyčlenia jednotlivé oblasti. Pôjde prevažne o hotely alebo lekárske zariadenia.

"Až potom sa po Ukrajine môžu pohybovať bez obmedzenia svojich práv a slobôd," povedal Ľaško na tlačovej konferencii v Kyjeve.

Ľaško dodal, že nie všetci, ktorí sa vrátia na Ukrajinu, budú testovaní testovacími komponentmi PCR, čo je najpresnejšia metóda zisťovania prítomnosti vírusu.

"Vírus má inkubačnú lehotu, to znamená, že v niektorých prípadoch nie je diagnostika PCR ekonomicky a epidemicky nutná," povedal Ľaško.

Ukrajina má podľa Ľaška v súčasnosti asi 50.000 testov. Ďalších 100.000 by malo doraziť v nasledujúcich dňoch.

Ľaško takisto obyvateľov so symptómami vyzval, aby kontaktovali telefonickú linku ministerstva zdravotníctva.

Ukrajinská vláda v stredu minulý týždeň rozhodla o zavedení stavu núdze na celom území krajiny. Karanténne opatrenia tak potrvajú najmenej do 24. apríla.

Ukrajina dosiaľ potvrdila 480 prípadov nákazy koronavírusom a 11 úmrtí.