Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Výbor EÚ pre zdravotnú bezpečnosť zasadá v spojitosti s covidom v Číne

Na snímke zdravotník počas testovania na ochorenie Covid-19 v meste Si-an v provincii Ša-an-si na severozápade Číny. Foto: TASR/AP

Čína uvoľnila obmedzenia v oblasti hromadného testovania a karantény začiatkom decembra po takmer troch rokoch snáh o úplné potlačenie šírenia covidu, respektíve politiky tzv. nulovej tolerancie.

Brusel 29. decembra (TASR) - Výbor EÚ pre zdravotnú bezpečnosť (HSC) urýchlene zvolal na štvrtok zasadnutie v Bruseli s cieľom zosúladiť reakciu eurobloku na rozhodnutie Číny zrušiť opatrenia zavedené v spojitosti s koronavírusovou pandémiou a následným nárastom počtom prípadov. TASR správu prevzala z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na oznámenie Európskej komisie.

Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín (DG SANTE) na sociálnej sieti Twitter uviedlo, že zasadá s cieľom "rokovať o covidovej situácii v Číne a o možných opatreniach". Zasadnutie sa podľa predstaviteľov EK začalo vo štvrtok ráno.

HSC sa skladá z predstaviteľov ministerstiev zdravotníctva zo všetkých 27 členských krajín EÚ a predsedá mu Európska komisia. Tento výbor počas vrcholiacej pandémie koronavírusu SARS CoV-2 zasadal pravidelne.

Čína uvoľnila obmedzenia v oblasti hromadného testovania a karantény začiatkom decembra po takmer troch rokoch snáh o úplné potlačenie šírenia covidu, respektíve politiky tzv. nulovej tolerancie. Ukončenie povinného testovania na koronavírus, ktoré tam podnietili masové protesty, však sťažilo sledovanie prudko rastúceho počtu nových prípadov nákazy. Čínske úrady priznali, že v súčasnosti je celkový počet pacientov s covidom "nemožné" spočítať.