Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

Holandsko bolo na pandémiu zle pripravené, odhalili vyšetrovatelia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Holandská vláda najprv predpokladala, že šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine sa obmedzení len na regionálne ohniská, uvádza správa.

Haag 16. februára (TASR) - Správa holandskej vládnej organizácie pre bezpečnosť, zverejnená v stredu, priniesla záver, že Holandsko bolo na pandémiu koronavírusu nedostatočne pripravené. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Úrady nemali vypracovaný národný krízový plán pre takúto udalosť a mali len málo skúseností s riadením nejakej pandémie, a tak počas prvej fázy krízy v roku 2020 do veľkej miery improvizovali pri jej riešení, napísala v správe Bezpečnostná rada Holandska (OVV).

Holandská vláda najprv predpokladala, že šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine sa obmedzení len na regionálne ohniská, uvádza správa. A dodáva, že vláda nebrala do úvahy vážne následky v spoločnosti.

Správa sa zameriavala na holandské opatrovateľské domovy, ktoré vláda fakticky počas krízy zanedbávala, pričom v roku 2020 sa v nich odohrala "tichá katastrofa" spôsobená nedostatkom ochranného oblečenia a rúšok.

"Ochranné vybavenie sa poskytovalo prevažne nemocniciam..., ale nie opatrovateľským domovom," píše sa v správe. Neskôr vláda zaviedla zákaz návštev v opatrovateľských domovoch, čo podľa vyšetrovateľov z OVV viedlo k "závažným sociálnym a psychologickým následkom".

Obyvatelia opatrovateľských domovov tvorili v roku 2020 vyše polovicu všetkých úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ktorých bolo koncom roka 2020 v Holandsku celkovo približne 10.000. Úrady odhadujú, že celkový počet úmrtí súvisiacich s covidom medzi obyvateľmi opatrovateľských domovov je doteraz 15.000.

OVV bola poverená úlohou zhodnotiť prístup holandských úradov k tejto kríze. Druhá správa má byť zverejnená v lete, uvádza DPA.