Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

Stav poľského exprezidenta sa po hospitalizácii s covidom zlepšuje

Na archívnej snímke Lech Walesa. Foto: TASR Pavel Neubauer

V novom príspevku na sociálnej sieti Facebook vidieť 80-ročného L. Walesu, ako leží na nemocničnom lôžku so zdvihnutými palcami na rukách.

Varšava 7. decembra (TASR) - Bývalý poľský prezident a nositeľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa vo štvrtok uviedol, že sa jeho zdravotný stav zlepšuje po tom, ako ho pred niekoľkými dňami hospitalizovali s ochorením COVID-19. TASR informuje podľa agentúry AP.

V novom príspevku na sociálnej sieti Facebook vidieť 80-ročného Walesu, ako leží na nemocničnom lôžku so zdvihnutými palcami na rukách. V krátkom popise k fotografii sa uvádza, že exprezident verí, že v boji s covidom, ktorý už raz dostal, opäť zvíťazí.

Bývalý odporca komunizmu a disident v uplynulých rokoch prekonal viacero zdravotných problémov, pripomína AP. Okrem iného trpí cukrovkou a srdcovým ochorením, v dôsledku ktorého musí používať kardiostimulátor.

V príspevku na Facebooku spred dvoch dní vidieť Walesu na nemocničnom lôžku s kyslíkovou maskou na tvári. "Postihol ma covid," píše sa v príspevku. Jeho spolupracovník Marek Kaczmar pre poľské médiá vtedy uviedol, že Walesa je vážne chorý, má však zaistenú dobrú starostlivosť v nemocnici v meste Gdansk, v ktorom aj žije.

Ide už o druhý prípad, keď poľský exprezident bojuje s koronavírusom, pripomína AP. Prvýkrát covid prekonal v januári 2022.

Walesa bol od roku 1980 vedúcou osobnosťou nezávislých odborov Solidarita, ktoré výrazne prispeli k pádu komunistickej totality o deväť rokov neskôr. Nobelovu cenu získal v roku 1983. V rokoch 1990 až 1995 bol prvým poľským prezidentom zvoleným priamou voľbou.