Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

WHO: Dlhým covidom zrejme v EÚ trpelo 17 miliónov ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Výskumný model ukazuje, že ženy majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu dlhého covidu ako muži.

Tel Aviv 13. septembra (TASR) - Nový výskum naznačuje, že počas pandémie koronavírusu zažívalo v Európskej únii dlhodobé príznaky ochorenia COVID-19 najmenej 17 miliónov ľudí. Tento stav trápil skôr ženy než mužov, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Výskum pre európsku pobočku WHO nedal jasnú odpoveď na to, či prejavy po nákaze koronavírusom boli bežnejšie u zaočkovaných alebo u nezaočkovaných ľudí. Kritériá pre dlhý covid - keď príznaky v roku 2020 a 2021 trvali aspoň tri mesiace - splnilo najmenej 17 miliónov ľudí, uviedla WHO v správe.

"Milióny ľudí v našom regióne, do ktorého patrí Európa a stredná Ázia, trpia vysiľujúcimi príznakmi mnoho mesiacov po prvom ochorení na covid," povedal regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Henri P. Kluge na tlačovej konferencii v izraelskom Tel Avive.

Výskumný model ukazuje, že ženy majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť výskytu dlhého covidu ako muži. Toto riziko sa dramaticky zvyšuje medzi hospitalizovanými s ťažkým priebehom nákazy, píše sa v správe. Podľa doterajších údajov sa dlhý covid rozvinie u jednej z troch žien a u jedného z piatich mužov.

"Vedieť, koľko ľudí je týmto stavom postihnutých a ako dlho, je dôležité pre zdravotné systémy a vládne úrady, aby pripravili rehabilitačné a podporné služby," uviedol Christopher Murray, riaditeľ Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME), ktorý výskum spracoval pre WHO. Výskum ponúka odhady a nie skutočné počty takto zasiahnutých ľudí.

Väčšina ľudí sa po ochorení na covid úplne uzdraví. Ale utorková správa európskej pobočky WHO odhaduje, že u desať až 20 percent pacientov sa dlhodobo prejavujú príznaky ako únava, dýchavičnosť a narušená poznávacia schopnosť.