Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Koronavírus

WHO: Epicentrom globálnej pandémie koronavírusu je teraz Európa

Na snímke aplikácia polymérovej dezinfekcie s dlhodobým účinkom elektrostatickým aplikátorom v priestoroch pokladne a dispečingu autobusovej prepravnej spoločnosti Arriva v Michalovciach 13. marca 2020. Foto: TASR Roman Hanc

Celosvetovo bolo infikovaných viac ako 135.000 ľudí, najviac v Číne, kde zomrelo vyše 3000 pacientov a 62.000 sa uzdravilo, dodala AP.

Ženeva 13. marca (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok upozornila, že Európa je v súčasnosti epicentrom globálnej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

"Európa sa stala epicentrom pandémie," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, pričom podľa agentúry AFP viac ako 5000 úmrtí na celom svete v dôsledku koronavírusu označil za "tragický medzník".

Podľa agentúry AP Ghebreyesus povedal, že "každý deň je hlásených viac prípadov, než bolo hlásených v Číne na vrchole tamojšej epidémie".

Poznamenal, že Európa má v súčasnosti "hlásených viac prípadov nákazy a úmrtí než zvyšok sveta dokopy okrem Číny".

Celosvetovo bolo infikovaných viac ako 135.000 ľudí, najviac v Číne, kde zomrelo vyše 3000 pacientov a 62.000 sa uzdravilo, dodala AP.

Podľa WHO nie je v súčasnosti možné predpovedať, kedy pandémia dosiahne svoj vrchol.