Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

WHO schválila na núdzové použitie vakcínu od spoločnosti Novovax

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, zameranej na poskytovanie vakcín chudobnejším krajinám, bude možné začať očkovaciu látku Covovax - po súhlase WHO - distribuovať do celého sveta.

Ženeva 17. decembra (TASR)- Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že udelila povolenie na tzv. núdzové použitie proticovidovej vakcíne Covovax vyrábanej v Indii. Informovala o tom agentúra AFP.

Ide o vakcínu, ktorú vyvinula americká spoločnosť Novavax a na základe licenčnej dohody ju pod obchodným názvom Covovax vyrába indická firma Serum Institute of India (SII), najväčší producent očkovacích látok na svete.

Prostredníctvom medzinárodnej iniciatívy COVAX, zameranej na poskytovanie vakcín chudobnejším krajinám, bude možné začať očkovaciu látku Covovax - po súhlase WHO - distribuovať do celého sveta.

"Aj keď sa stále objavujú nové varianty, vakcíny zostávajú jedným z najúčinnejších nástrojov na ochranu ľudí pred vážnymi ochoreniami či smrťou spôsobenými nákazou SARS-COV-2," uviedla v tejto súvislosti Mariangela Simaová z WHO.

Dodala, že schválenie Covovaxu by malo zlepšiť prístup k očkovacím látkam obzvlášť v chudobných krajinách, z ktorých 41 ešte nedosiahlo ani 10-percentnú zaočkovanosť svojej populácie, zatiaľ čo ďalších 98 dosiahlo približne 40 percentnú zaočkovanosť.

Vakcína Covovax sa podáva v dvoch dávkach a je možné skladovať ju v bežnej v chladničke pri teplotách od dvoch do ôsmich stupňov.

Farmaceutická spoločnosť Novavax požiadala o schválenie svojej proticovidovej vakcíny aj v Európskej únii. Denník The Financial Times vo štvrtok informoval, že Európska agentúra pre lieky (EMA) by túto očkovaciu mohla schváliť začiatkom budúceho týždňa.

Ako prvá krajina na svete schválila proticovidovú vakcínu od Novavaxu na tzv. núdzové použitie začiatkom novembra Indonézia. Neskôr sa pridali aj Filipíny. Spoločnosť požiadala o odobrenie očkovacej látky už aj v Británii a očakáva sa, že americkému Úradu pre kontrolu liečiv (FDA) predloží príslušnú žiadosť ešte do konca tohto roka.