Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

WHO: Infikovaní variantmi omikron a delta zvýšia tlak na nemocnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šéf WHO tiež upozornil, že nápor na zdravotnícke systémy nebol spôsobený len novými pacientmi s koronavírusom, ale aj veľkým počtom zdravotníckych pracovníkov, ktorí ochoreli na covid.

Ženeva 29. decembra (TASR) - "Vlna cunami" ľudí infikovaných koronavírusovými variantmi omikron a delta zvýši nápor na zdravotnícke systémy, ktoré sú už teraz na pokraji svojich možností. Vyhlásil to v stredu v Ženeve generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, uviedla agentúra AFP.

Podľa šéfa WHO predstavujú varianty delta a omikron "dvojitú hrozbu", ktorá vedie k rekordne vysokým počtom nových prípadov (nákazy) a následne prudkému nárastu hospitalizácií a úmrtí. "Veľmi ma znepokojuje, že variant omikron, ktorý je prenosnejší a šíri sa v rovnakom čase ako variant delta, spôsobuje vlnu cunami prípadov nákazy," povedal Ghebreyesus. Dodal, že to "vyvíja a bude naďalej vyvíjať obrovský tlak na vyčerpaných zdravotníckych pracovníkov a zdravotnícke systémy, ktoré sú na pokraji kolapsu".
Na archívnej snímke z 9. marca 2020 generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Foto: TASR/AP

Šéf WHO tiež upozornil, že nápor na zdravotnícke systémy nebol spôsobený len novými pacientmi s koronavírusom, ale aj veľkým počtom zdravotníckych pracovníkov, ktorí ochoreli na covid. "Neočkovaným hrozí mnohonásobne vyššie riziko úmrtia na ktorýkoľvek koronavírusový variant," konštatoval Ghebreyesus.

WHO dúfa, že v budúcom roku sa skončí akútne štádium pandémie, bude to však závisieť od spravodlivejšej distribúcie vakcín. Zámerom WHO bolo dosiahnuť do konca toho roka zaočkovanosť 40 percent populácie v každej členskej krajine. Do polovice budúceho roka je cieľom dosiahnuť 70-percentnú zaočkovanosť. Zaočkovanosť na úrovni 40 percent však do konca roka 2021 nedosiahne 92 zo 194 členských štátov WHO.