Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

V Česku pribudlo 526 prípadov, podobne ako pred týždňom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najhoršia situácia zo všetkých regiónov je v Opave. Nasledujú Beroun a Frýdek-Místek.

Praha 23. septembra (TASR) - V stredu pribudlo v Česku 526 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o päť viac než minulú stredu. Číslo R je rovnaké ako v utorok, teda 1,05. V nemocniciach sa aktuálne nachádza 165 ľudí, z nich 24 je v kritickom stave. Vo štvrtok o tom informoval spravodajský server iDNES.cz.

Reprodukčné číslo R ukazuje, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí každý pozitívne otestovaný človek.

Zdravotníci podali v stredu 8162 dávok vakcín. Rýchlosť očkovania proti koronavírusu rýchlo klesá, ešte v auguste sa denne vpichlo aj 40.000 dávok. Incidencia je 29 – toto číslo ukazuje, koľko pozitívne testovaných pripadalo za posledný sedem dní na 100.000 obyvateľov.

Najhoršia situácia zo všetkých regiónov je v Opave. Nasledujú Beroun a Frýdek-Místek.

"Česko predobjednalo vakcíny proti ochoreniu COVID-19 pre 700.000 detí vo veku 5–11 rokov," informoval v stredu český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Na rozdiel od Slovenska bude však Česko čakať na schválenie európskymi úradmi, dodal.

Vakcíny proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech budú k dispozícii pre štyri pätiny detí v uvedenej vekovej skupine. V súčasnosti sa môžu očkovať len ľudia starší ako 12 rokov.

Európske krajiny oznámili predbežné objednávky vakcín pre deti asi pred mesiacom. Táto vakcína bude "trošku iná, bude mať iné zloženie, inú silu", vysvetlil minister.

Česko pošle 150 miliónov korún (5,91 milióna eur) na výskum covidu, pričom podporené budú projekty zameriavajúce sa na efektívnu diagnostiku a liečbu, napísal Vojtěch na Twitteri. Dodal, že prioritou vlády je aj posilnenie prevencie.

Mnoho obcí na južnej Morave má podpriemernú zaočkovanosť. Podľa odborníkov ide o lokality, kde môže najviac vyčíňať variant delta. Zástupcovia miest sa bránia, že sa snažia zo všetkých síl. Mesto Bučovice napríklad dotuje z troch štvrtín tzv. senior taxík, ktorý dôchodcov odvezie na očkovanie. Pohořelice uviedli, že dali k dispozícii centrum mesta a prišiel očkovací tím a vždy sú štátu nápomocné.

Väčšinu aktívnych ohnísk nákazy v Moravskosliezskom kraji predstavujú školské zariadenia, pripomína iDNES.cz.